Oppositie wil vangnet in plan Buitengebied

Er moet een 'vangnet' komen in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied voor mensen die kunnen aantonen dat zij rechten kwijtraken. Dat vinden oppositiepartijen Texels Belang, CDA en mede-indiener Fractie Waerts.

De drie partijen hebben een motie opgesteld met voorstellen om bewoners en ondernemingen tegemoet te komen. Bedoeling is dat het voorstel woensdagavond 12 juni, als de gemeenteraad over het nieuwe bestemmingsplan vergadert, in stemming wordt gebracht.

Volgens Texels Belang, CDA en Fractie Waerts moet het college de komende jaren 'alle medewerking' verlenen wanneer iemand een zogeheten 'buitenplanse procedure' moet voeren om kwijtgeraakte rechten in ere te herstellen. Dan gaat het om rechten die iemand niet zou zijn kwijtgeraakt als het nieuwe bestemmingsplan enkel 'constaterend' was bestemd.

Hetzelfde geldt wanneer het college volgens de partijen 'aantoonbaar ten nadele van de burger heeft gehandeld zonder vooraf met de burger in gesprek te zijn geweest' of als aantoonbare toezeggingen van het college niet in het nieuwe plan zijn verwerkt. De gemeente zou dan voor een procedure om de zaken te herstellen ook geen kosten mogen rekenen.

De drie partijen baseren zich in de motie op de korte tijd die college en raad hebben gehad om alle vierhonderd zienswijzen en het gehele plan Buitengebied te bespreken en te beoordelen. Uiterlijk 1 juli moet er een nieuw bestemmingsplan Buitengebied zijn, anders kan de gemeente geen leges meer vragen voor vergunningen.

Volgens CDA, Fractie Waerts en Texels Belang heeft iedereen zijn best gedaan en is er 'zo hard en secuur mogelijk' gewerkt, maar valt niet uit te sluiten dat mensen door het nieuwe plan rechten kwijt raken. Als het nieuwe plan is vastgesteld, kan er geen aanspraak meer gedaan worden op het oude plan. 'Zelfs als blijkt dat er aan gemeentezijde iets is misgegaan.' Aanpassing is dan wel mogelijk door een 'buitenplanse procedure' te voeren.

TB, CDA en Fractie Waerts merken in de motie op dat het college geen wettelijke plicht heeft om iedereen individueel te informeren en dat elke Texelaar de gemeentelijke bekendmakingen in de Texelse Courant kan volgen, maar dat er ook nog begrippen zijn als 'klantvriendelijkheid' en 'vertrouwen'.

De oppositiepartijen vinden dat het college voortaan bij alle nieuwe bestemmingsplannen iedereen in een plangebied uit eigen beweging op de hoogte moet stellen van naderende veranderingen. Om een vinger aan de pols te houden bij het nieuwe plan Buitengebied zou het college volgens de drie partijen om te beginnen maandelijks een overzicht moeten geven van alle zogeheten 'vangnet-meldingen' en het verdere verloop.

Het plan Buitengebied staat donderdag 30 mei als enige punt op de agenda van een commissievergadering die om 19.00 uur in het gemeentehuis begint. De politieke partijen kunnen zich dan uitlaten over de vierhonderd zienswijzen en het plan zelf. Woensdagavond 29 mei staat in een andere commissievergadering de behandeling van het nieuwe bestemmingsplan De Koog op de agenda.