Schapen, hier op de landbouwdag van 2012.
Schapen, hier op de landbouwdag van 2012. Foto: Archief Texelse Courant

Texelse Dag van het Schaap

De stichting Hoornder Donderdagen houdt donderdag 11 juli weer de Texelse Dag van het Schaap.

Op het terrein naast het kerkje van Den Hoorn worden de hele dag activiteiten ontplooid die gerelateerd zijn aan schapen en schapenhouderij. De dag wordt om 11.00 uur geopend door de oud-Texelse schapenboeren en schapenmelkster Mar van Maldegem-Benit. Om 14.00 uur wordt het programma vervolgd met de kampioenschappen schapenscheren en -melken. Tussendoor wordt een lunch gehouden (alleen voor genodigden), waarbij voor het sterkste verhaal een kruik Juttertje wordt uitgeloofd. Om 14.30 uur en 16.00 uur gaat een boerenommtje van start en geeft Maarten 't Hart een rondleiding door een schapenboet. De middag besluit met woltrappen en boter karnen. Verder zijn er de hele middag doorlopend demonstraties schapen scheren, hoefbekappen, vilten, spinnen en weven en wordt er uitleg gegeven over schapenrassen, huiden en lamsproducten. Een slager laat zien hoe een Texels lam wordt uitgebeend. Ook zijn er aan de schapenhouderij gerelateerde producten te zien zoals dekbedden, dekstiften, afrasteringen en een scanapparaat.

Markt van de

Smaakbelevenis

In samenwerking met Landgoed De Bonte Belevenis en diverse andere partijen verzorgt Slowfood Texel zondag 30 juni de vierde editie van de Markt van Smaakbelevenis.

Thema van dit jaar is 'Smaken Verschillen', reden om mensen op te roepen hun lekkerste (Texelse) smaakmoment te delen via Facebook en zo kans te maken op een Texels slowfoodpakket. De tien meest opvallende smaakbelevenissen worden tijdens het evenement in het zonnetje gezet. De Markt van de Smaakbelevenis wordt gehouden bij De Bonte Belevenis aan de Rommelpot nabij Den Hoorn en duurt van 11.00 tot 16.30 uur. Het evenement is bedoeld om bezoekers kennis te laten maken met de bijzondere ingrediƫnten en grondstoffen die in het Waddengebied - en op Texel - te vinden zijn.