Deze jonge bezoekster draait brandnetelpasta.
Deze jonge bezoekster draait brandnetelpasta. Foto: Gerard Timmerman

Duindoorns en brandnetelpasta

Snoepjes van zuring, duindoornsap en een broodje weiderund. Ingrediƫnten op de Dag van het Nationaal Park, die zondag in het teken stond van 'Voeding uit de natuur'.

De markt op het Turfveld trok redelijke belangstelling en de beschutting en nu en dan een waterig zonnetje verhoogden de sfeer tijdens de natuursmaakmarkt van nationaal park Duinen van Texel. Menigeen combineerde de markt met een ritje op de fiets. Er kon worden geproefd in meerdere stalletjes, zoals van Texels duindoornsap. Menigeen had geen idee van het bestaan, maar kon de smaak wel waarderen. In de stand van Slowfood Texel legde Annette van Ruitenburg uit hoe je van zevenblad, door velen als een hardnekkig onkruid beschouwd, heerlijke soep, stamppot en zelfs pesto kunt maken. 'Voor veertig cent heb je een complete maaltijd, en nog lekker ook.' Brandnetel, nog zo'n onkruid. Maar ook eetbaar en zelfs te verwerken tot smakelijke pasta. Een klein meisje draaide enthousiast plakjes van het groene spul. Geserveerd werd ook Texels weiderund en andere specialiteiten van Texelse (natuur)producten. Bijzonder was ook de kruidenstand van Nieteke Roeper, die tekst en uitleg gaf over producten uit kruidentuin van de Oudheidkamer, de oudste kruidentuin van Texel. Ook anekdotes over rabarer en andere groenten van weleer waarvan vroeger jam en andere producten werden gemaakt. De smaakmarkt was met name bedoeld om de kennis over streekproducten en producten uit de natuur te verhogen. 'Natuur moet je niet verbieden, maar beter leren kennen', verduidelijkt Van Ruitenburg. Aan de markt werd verder deelgenomen door Staatsbosbeheer, Grand Hotel Opduin, Het Wilde Keukentje en hotel Greenside.

Hip Shake speelt

in Kastanjeboom


De Texelse bluesband Hip Shake speelt zaterdagmiddag 1 juni in De Kastanjeboom op de Stenenplaats in Den Burg. Het optreden duurt van 15.00 tot 18.00 uur, de toegang is gratis. De groep speelt bekend en minder bekend werk van blueslegenden zoals John Lee Hooker en Bo Diddley.