TexelEnergie ziet forse groei

van omzet in boekjaar 2012

TexelEnergie heeft de omzet in het boekjaar 2012 zien stijgen van €338.000,- naar €3.5 miljoen euro.

Dat maakte directeur Brendan de Graaf vrijdagavond bekend tijdens de zesde algemene ledenvergadering van de energiecoöperatie. De stijging komt voort uit een toename van de verkoop van gas en elektriciteit.

TexelEnergie maakte een winst van €55.000,-. Het is het tweede opeenvolgende jaar dat dit gebeurt; in 2011 was het nog een bescheiden bedrag van €3000,-. Daarmee komt de verwachting uit dat de coöperatie na circa vijf jaar uit de aanloopkosten zou zijn.

De winst wordt, vergelijkbaar met TESO, niet als dividend aan de aandeelhouders uitgekeerd, maar ten bate van de winning van energie in het bedrijf geïnvesteerd. Het aantal leden steeg in 2012 van 2858 naar 3049. Het aantal verkochte aandelen groeide van 6586 naar 6595 en het aantal aansluitingen van 3762 naar 4225.

De Graaf liet weten dat TexelEnergie overgaat naar eigen systemen voor de energienota's. Die worden nu nog via De Groene Belangenbehartiger verspreid, maar de nota's zijn volgens De Graaf niet zoals TexelEnergie ze wil hebben. 'De dienstverlening voldoet niet en we moeten vaak handmatig veel corrigeren.'

Samen met Urgenda en de Windunie heeft TexelEnergie een nieuwe organisatie opgericht (DE Unie) die een eigen leveringssysteem heeft gekocht. De nieuwe organisatie gaat aan de slag voor TexelEnergie en twee energiecoöperaties op Vlieland en in de Haarlemmermeer. Binnenkort sluiten er mogelijk nog meer aan bij de op Texel gevestigde dienstencoöperatie. 'Op die manier voldoen we aan een schaal om zelf een leveringssysteem voor energie te hebben.'

Volgens De Graaf is het de bedoeling dat binnenkort afscheid wordt genomen van De Groene Belangenbehartiger als energieleverancier en dat DE Unie voor de inkoop van gas en elektriciteit gaat zorgen.