College past subsidieregels aan

Het college van b en w heeft de regels voor het verlenen van subsidies aangepast. Clubs, verenigingen en andere organisaties kunnen geen eenmalige subsidies meer aanvragen voor zaken die onder de reguliere activiteiten van een organisatie vallen.

Dat betekent dat bijvoorbeeld een fanfare bij de gemeente geen éénmalige subsidie meer hoeft aan te vragen voor de aanschaf van instrumenten. Voor investeringen in en onderhoud aan gebouwen van sportvereniging geldt hetzelfde. Volgens het college zijn dat zaken die onder de jaarlijkse subsidie vallen. De subsidieverordening kende tot voorheen een gemeentelijke investeringssubsidie voor de aanschaf van bijvoorbeeld nieuw materiaal, maar die regeling bestaat niet meer.

De gemeente werkt sinds 2011 in de algemene subsidieverordening twee soorten subsidies: de jaarlijkse subsidie en de éénmalige subsidie. In de laatste besluitvoming heeft het college bepaald dat een éénmalige subsidie wordt verstrekt voor 'kosten van activiteiten van een bijzondere en/of incidentele aard en uitsluitend betrekking heeft op de kosten die resteren na aftrek van derden.' Kosten voor eten, drinken en verblijf komen ook niet voor een eenmalige subsidie in aanmerking.

De jaarlijkse subsidie wordt verstrekt 'ter ondersteuning van de organisatie en heeft betrekking op kosten die behoren tot de reguliere exploitatie van de aanvrager.' De aanpassing geldt voor subsidies op het gebied van sport, kunst en cultuur en maatschappelijke organisaties. De subsidieverordening is de afgelopen jaren een aantal keer gewijzigd, waarbij de gemeentelijke investeringssubsidie is vervallen.

Werelderfgoedweken

Met 23 zeer uiteenlopende excursies besteedt de Waddenvereniging aandacht aan de Werelderfgoedweken, die van 1 juni tot en met 15 september worden gehouden.

De eerste werelderfgoedexcursie wordt gehouden op zondag 2 juni als vanaf de haven van Lauwersoog beginnende grootwaterkajakkers naar Engelsmanplaat varen. Op Engelsmanplaat wordt een rondleiding gegeven door een gids van de vereniging. Belangstellenden kunnen zich aannmelden via de site van de vereniging. De excursies over de Waddenzee, in 2009 uitgeroepen tot Werelderfgoed, worden verzorgd door speciaal opgeleide gidsen en aangeboden in samenwerking met lokale ondernemers. Opvallend daarbij is dat van de excursies er niet één op Texel begint. Een volledig overzicht is te vinden op www.waddenvereniging.nl.