De duofiets met trapondersteuning wordt zaal Artaban van het Maartenhuis binnengereden.
De duofiets met trapondersteuning wordt zaal Artaban van het Maartenhuis binnengereden. Foto: Jeroen van Hattum

Bewoners Maartenhuis krijgen duofiets

De bewoners van het Maartenhuis bij De Koog beschikken sinds afgelopen week over een duofiets met trapondersteuning.

De stichting Vrienden van het Maartenhuis zorgde voor de fiets en presenteerde die zaterdag in ontmoetingsruimte Artaban tijdens de jaarlijkse familiedag van de leefgemeenschap voor mensen met een verstandelijke handicap.

De stichting wist volgens voorzitter Bernie van de Velde met behulp van onder meer bijdragen uit het GEES fonds, een collecte van de ANGO en de opbrengst van de sponsorfietstocht van de Rabobank, de fiets te verkrijgen. Bij elkaar was er zo'n negenduizend euro met de duofiets gemoeid. Erwin van der Linde uit De Cocksdorp zorgde ervoor dat een op maat gemaakt exemplaar bij het Maartenhuis werd afgeleverd.

Marianne 't Hart, één van de bewoners van de leefgemeenschap, zei blij te zijn met de aanwinst. Fietsen op een gewone fiets is er voor haar niet meer bij ('de opstap is te hoog'), maar met de duofiets ziet ze het weer zitten om de weg op te gaan. 't Hart had zaterdag de eer om de fiets aan de rest van de bewoners te presenteren en ze mocht er ook al een stukje mee rijden. 'Met deze fiets voel me ik me ook veiliger als er veel toeristen aan het fietsen zijn. Ik hoop er binnenkort een keer mee naar De Gollards te kunnen gaan waar ik vrijwilliger ben.'

De stichting Vrienden van het Maartenhuis is een paar jaar geleden in het leven geroepen om extra's te doen voor de bewoners van de leefgemeenschap. De stichting zorgde eerder voor onder meer een uitschuifbaar podium in Artaban en er werden ook uitstapjes van de bewoners gefinancierd.