Met een druk op de knop openden professor Kees de Jager, Cees Ribbens van de volkssterrenwacht en Martin Fröberg van Ecomare het  dak.
Met een druk op de knop openden professor Kees de Jager, Cees Ribbens van de volkssterrenwacht en Martin Fröberg van Ecomare het dak. Foto: Gerard Timmerman

Observatorium vervult

langgekoesterde wens

Met de officiële opening van een observatorium en sterrenzaal aan het veldcentrum van Ecomare is vrijdag een langgekoesterde wens voor een permanente plek voor de telescopen in vervulling gegaan.

Het Texelse observatorium is in vele opzichten bijzonder. Zoals de aanwezigheid van duisternis, een belangrijke voorwaarde om sterren te kunnen zien. Vrijwel nergens in Nederlands is het zo donker als in de Texelse duinen. De vrijwilligers van Volkssterrenwacht De Jager noemden hun stek in de duinen waar ze vele jaren hun zware telescopen heen sjouwden niet voor niets Het Zwarte Gat. Het was voorzitter Cees Ribbens die veel Texelaars met zijn rubriek 'Bericht uit de Ruimte' ruim twintig jaar geleden in deze krant enthousiast maakte voor de wonderen van het heelal. De wens voor een permanent observatorium leeft al lang bij Volkssterrenwacht De Jager. Er zouden nog vele jaren overheen gaan, voor het zover was. Dat observatorium en sterrenzaal er nu dan toch zijn gekomen is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van subsidiegevers en projectteam.

Het was een indrukwekkend moment om te zien hoe met een symbolische druk op de knop het imposante dak van het observatorium zich langzaam opende. Op het platform staan meerdere kijkers opgesteld, die voortaan niet meer van hun plaats hoeven. Sterren kijken is, in verband met de noodzakelijk duisternis, vooral een herfst en winterse aangelegenheid. Het kan dan behoorlijk fris zijn, voortaan staan de liefhebbers beschut. Nieuw is de zonnekijker, gesponsord door het Tesselfonds. Dankzij deze zonnekijker kan het observatorium ook overdag worden gebruikt. Bijzonder is ook de lift waarmee minder validen naar boven kunnen.

De sterrenzaal doet onder meer dienst als ontvangst- en presentatieruimte en voor het geven van lezingen. Eén wand van deze zaal is volledig bedekt met een schildering van ons zonnestelsel, gemaakt door Rob Smidt. Op een andere wand hangt een grote draaibare sterrenkaart, gemaakt door Expotise.

Ecomare-directeur Martin Fröberg vertelde hoe met komst van de sterrenzaal en het observatorium, die onderdeel zijn van het Veldwerkcentrum van Ecomare, de mogelijkheden voor educatie verder zijn uitgebreid. Carla Kersbergen, hoofd educatieve dienst van Ecomare: 'Overdag kan de zaal gebruikt worden voor schoolgroepen, 's avonds kunnen er lezingen en cursussen in gegeven worden. Ook is het een mooie startplek voor de 20 kijkavonden en 70 nachtexcursies die al ingepland staan.' Het komend najaar wordt er een cursus Sterrenkijken voor beginners georganiseerd.

Professor Kees de Jager hield een boeiend betoog over de geschiedenis van de sterrenwachten wereldwijd, en de belangrijke rol die Nederlanders daarin gespeeld hebben. Cees Ribbens vertelde hoe een jongensdroom in vervulling ging.

De realisatie is mogelijk gemaakt door bijdragen van het Waddenfonds, Provincie Noord-Holland, Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (met gelden uit de toeristenbelasting) en Stichting Samen Één Texel. De bouwopdracht is uitgevoerd door aannemer Bink Bouw uit Broek op Langedijk met hulp van diverse onderaannemers en de installatie-opdracht door de Texelse installatiebedrijven CVI en IBS. De bouw is begeleid door installatieadviesbureau Klijnstra en ITZ-architecten.