De winnende zaalvoetballers  (vlnr) boven: Pim de Lugt, Marcel Ris, Jesper Arkenbout, Dennis Daalder, Ruben Duinker. Onder: Martijn de Veij, Ali Smit, Lesley Koning en Pieter Jan Eelman.
De winnende zaalvoetballers (vlnr) boven: Pim de Lugt, Marcel Ris, Jesper Arkenbout, Dennis Daalder, Ruben Duinker. Onder: Martijn de Veij, Ali Smit, Lesley Koning en Pieter Jan Eelman. Foto: Erwin Koning

Promotie Texel'94 zaal

Bijgestaan door zo'n honderd supporters heeft het zaalvoetbalteam van Texel'94 vrijdag in Amsterdam de finale van de nacompetitie winnend weten af te sluiten. Dankzij de overwinning op Andijk promoveren de Texelaars naar de hoofdklasse.

In een kolkende sporthal Zuid werd tegenstander Andijk na een uiterst spannend duel met miniem verschil verslagen, de ontlading na afloop was des te groter.

De wedstrijd stond gepland om 20.30 uur, maar Texel koos ervoor om al met de boot van 17.00 uur de oversteek te maken om een zo rustig mogelijke voorbereiding te kunnen treffen. Diverse spelers hadden daags ervoor nog de kampioenswedstrijd op het veld gespeeld maar verzorgster Yvonne Brand kreeg voor het treffen de spelers weer op tijd fit.

De beginfase was van beide ploegen behoudend en van krachtsverschil was nauwelijks sprake. De Texelse verdediging, onder leiding van Marcel Ris, gaf bijna geen kans weg en de ploeg wist zich gesteund door doelman Ali Smit die de laatste weken in topvorm verkeert. Pieter Jan Eelman en Ruben Duinker waren dichtbij de openingstreffer maar de sluitpost van Andijk en de paal verhinderde dit.

Texel trok langzaam maar zeker het initiatief naar zich toe en nadat Pim de Lugt zijn inzet nog van de doellijn werd gehaald was het even later wel raak. Pieter Jan Eelman creƫerde zichzelf een beetje ruimte en schoot hard en hoog binnen: 1-0. Lang kon Texel niet genieten van de voorsprong want twee minuten later stond het weer gelijk toen Andijk door het hart van de verdediging toesloeg. Vlak voor de wissel kreeg Texel een vrije trap op een mooie plek voor een linksbenige speler, Eelman nestelde zich achter de bal en schoot de bal verwoestend hard in de uiterste hoek: 2-1.

Na de pauze bleef het spelbeeld onveranderd, Texel hield een licht overwicht en gaf bijna niets weg. Na tien minuten bracht Andijk met een formidabel doelpunt de ploegen weer in evenwicht. Maar binnen een minuut stond Texel weer op voorsprong toen Lesley Koning zijn tegenstander op het verkeerde been zette en de bal diagonaal binnen schoot. Dennis Daalder stond bij de tweede paal om het laatste zetje te geven maar de bal was waarschijnlijk de doellijn al gepasseerd.

Twee minuten later toonde Pieter Jan Eelman nogmaals zijn klasse toen hij vanaf ruime afstand de bal onbedaarlijk hard in het dak van het doel schoot en hiermee de marge op twee bracht. Met nog tien minuten te spelen ging Andijk op jacht naar de aansluitingstreffer en Texel leunde op de verdediging. Ali Smit liet zich wederom van zijn goede kant zien maar was vijf minuten voor het einde kansloos toen de bal van richting werd veranderd en hiermee de stand op 4-3 kwam. Jesper Arkenbout was in de slotfase nog twee keer dichtbij de beslissing maar zijn inzetten werden beide keren bekwaam gered door de doelman van Andijk. De laatste minuut leek een eeuwigheid te duren, maar toen het verlossende eindsignaal klonk explodeerde de sporthal en was de promotie een feit.

Het feest eindigde ruim na middernacht toen de TX44 uiteindelijk aanmeerde in Oudeschild en de feestgangers de luilaknacht ingingen. Volgend seizoen mag de ploeg zijn opwachting maken in de prestigieuze hoofdklasse, waar afgerekend dient te worden met tegenstanders uit de regio Amsterdam maar ook uit Utrecht zodat niet alleen het niveau toe zal nemen als ook de reistijd.