Vlnr Dennis Raateland, Rick Grisnigt, Michel Heidbuurt en John van der Zwaag.
Vlnr Dennis Raateland, Rick Grisnigt, Michel Heidbuurt en John van der Zwaag. Foto:

Crossen voor goed doel

Een groep Texelse autocrossers heeft tijdens de Pinksterdagen €1750,- opgehaald voor de stichting Against Cancer. Dat deden ze door te racen op de Lopik 500 in Lopik.

John van der Zwaag, Rick Grisnigt, Michel Heidbuurt en Dennis Raateland reden met twee auto's die voorzien waren van tal van afbeeldingen op de motorkap. In totaal 49 Texelaars hadden wat op de kappen laten zetten en daar een sponsorbedrag tegenover gesteld. De prestaties op de cross waren wisselend (door de regen was de baan zo nu en dan spekglad), maar de deelname leverde geld op voor het goede doel. Against Cancer is een stichting die zich inspant om gezinnen waarvan een kind kanker heeft met uitstapjes een paar onvergetelijke dagen te bezorgen.

IVN viert jubileum

met excursies

De Texelse afdeling van het IVN bestaat 25 jaar en dat wordt op zaterdag 1 en zondag 2 juni gevierd met diverse gratis excursies over het eiland en een presentatiemarkt in het park in Den Burg.

De excursies zijn volgens het IVN een cadeau van Staatsbosbeheer. Op zaterdag zijn er vier en op zondag drie. Het aantal plaatsen is volgens het IVN beperkt. Op zaterdag starten er drie om 10.00 uur; één door de Westerduinen, één door Waalenburg en één over De Schorren. Om 11.00 uur begint een rondleiding door De Muy en om 14.00 uur door het noordelijk deel van De Slufter.

De drie excursies op zondag beginnen allemaal om 11.00 uur. De een gaat door De Muy, de tweede langs de Horsmeertjes en de derde leidt door het Duinpark van Ecomare. Belangstellenden kunnen zich volgens het IVN uitsluitend telefonisch aanmelden bij Keympe van der Gronde op tel. 311309 of 06-19006181. De presentatiemarkt wordt zaterdag 1 juni van 10.00 tot 16.00 uur gehouden. De diverse werkgroepen van het IVN laten zien wat zij zoal doen, kinderen kunnen knutselen, zich laten schminken en proefjes doen. Zo staan er onder meer binoculaires waarmee insekten en ander klein spul uit de natuur kan worden bekeken. Er staan insektenhotels en bezoekers kunnen insekten proeven. Het IVN kreeg in juni 1988 een Texelse afdeling. Die kwam voort uit een cursus voor natuurgidsen die in september 1986 onder leiding van Peter Ampt, Mies de Wilde en Henry Soyer( korte tijd) van start was gegaan. In het archief van de Texelse Courant is te lezen dat destijds 24 Texelaars als eersten slaagden voor de cursus. Dat waren Ria Bakker, Bert Bruin, Jan Drijver, Klaas Druif, Edwin van Egmond, Loes Gerringa, Ria de Jager, Miek Jimmink, Pam Lindeboom, Rianne Malschaert, Wim Loning, Rien Mast, Willem Munnikhuizen, Leny van 't Noordende, Genia Purmer, Jeannet Schröder, Anke Timmer, Dik van de Wel, Eugenie van de Wel, Peter Zweedijk, Petra Zweedijk, Marijke Visser, Tieneke Buningh en Hetty Graaf. Het IVN houdt sinds de oprichting geregeld excursies door de natuur.