Artistieke impressie van het voorlopige ontwerp van kunstproject 't Skildermuurtje, op de 75 meter lange muur op de haven van Oudeschild.
Artistieke impressie van het voorlopige ontwerp van kunstproject 't Skildermuurtje, op de 75 meter lange muur op de haven van Oudeschild. Foto: Drift

Panorama verleden,

heden en toekomst

 

Een panorama door de verleden, heden en toekomst van Texel. Een tijdslijn waarin de omgang met de eigen omgeving en de zoektocht naar een duurzame toekomst centraal staan. Aldus de opzet van de 75 meter lange muurschildering 't Skildermuurtje.

Het kunstproject op de muur rond de voormalige asfaltmolen is een initiatief van Marcel Bakker, in opdracht van de Stichting Waddenhaven Texel. Bakker, van het bedrijf Drift Producties (cultureel ondernemen en event management), kwam op het idee op de achtersteven van de zeilboot van zijn schoonvader. 'In de haven kijk je uit op de muur. Die ziet er momenteel niet uit. Texel is een eiland met internationale faam, er varen veel boten langs, dit kan echt niet.' Bakker bedacht een plan voor de muur en legde dit voor aan Jook Nauta van de Waddenhaven. 'Hij was enthousiast en moedigde mij aan verder te gaan.' Bakker stuurde het project in voor de wedstrijd Avro's Kunstuur, om mee te dingen naar de Urban- Art prijs. 'Je kon er een internationaal bekende kunstenaar of artiest mee winnen. Ik was het eigenlijk al vergeten toen ik werd gebeld dat ik in de voorselectie zat. Later kreeg ik een telefoontje van de agent van de betreffende kunstenaar. Hij kon niet om dit idee heen en wilde het heel graag uitvoeren. Toen kwam het in een stroomversnelling.' De kunstenaar was SIT, die er een geheel eigen stijl op na houdt. 'SIT is een kunstenaar met een geheel eigen stijl en internationale bekendheid, die momenteel bezig is met een expositie in Los Angeles. Tevens een opkomende ster in de kunstwereld. Hij koos het project vanwege de prachtige plek en het thema en kan als geen ander dit project vorm geven.

SIT bezocht onder meer Kaap Skil en via onderzoek naar de jutters stuitte de kunstenaar op het verschijnsel 'plastic soup'. 'Deze brij van plastic voorwerpen in de oceaan is een wereldwijd probleem, waardoor ook op het Texelse strand plastic aanspoelt. Daarnaast heeft SIT zich laten inspireren door de schoonheid van Texel; het (onder) waterleven en het streven naar duurzaamheid dat de Texelaars zich hebben gesteld.' De muurschildering start links met een storm met de woeste geschiedenis van het eiland en beweegt zich over de muur naar rechts, via vervuiling en walvisjacht, naar een steeds rustiger ogend zeeleven. De golven eindigen uiteindelijk rechts op de muur bij een schoon en plezierig Texel. Overigens is dit een concept, dat nog kan veranderen.

Het maken van de schildering zal zeker een maand in beslag nemen. Bakker noemt het 'een evenement, een bezienswaardigheid, een informatiedrager en een reminder'. Er worden ansichtkaarten uitgebracht en gebruik gemaakt van technieken als augmented reality, waarbij via internet animaties zichtbaar worden. Tweede fase is om het kunstwerk 's avonds uit te lichten met duurzame LED-verlichting waarvan de energie ter plekke wordt opgewekt. De nachtelijke duisternis wordt gewaarborgd.

De kunstenaar brengt de opdrachtgever geen kosten in rekening, maar er is wel geld nodig voor verf, etc. Hiervoor zijn aanvragen ingediend bij meerdere fondsen, zoals StifT, en de gemeente. Bij een positief besluit, kan het schilderwerk in september beginnen.

Gezien de toenemende belangstelling voor het werk van SIT verwacht Bakker dat een deel van deze liefhebbers het werk van SIT op Texel wil zien. Hij schat dat 't Skildermuurtje jaarlijks 100.000 bezoekers zal trekken.