Na de zomer discussie over kermis

De kermis in De Koog en een nieuwe, kleine kermis in Den Burg kunnen prima samengaan. Dat stelde Frits Langeveld tijdens de raadscommissie in een pleidooi dat gehoor vond bij de politieke partijen.

Die bespraken een voorstel over de omgang met kermissen op Texel. Wat het college betreft, blijft de reguliere kermis in De Koog en kan er een nieuwe kleine kermis in Den Burg bijkomen, al staat het college niet te springen om die twee binnen een kort tijdsbestek te laten samenvallen. Volgens het college kan anders de indruk ontstaan dat Texel een 'kermiseiland' is en zou het in strijd zijn met een gemeentelijke bepaling dat er zes weken tussen twee kermissen moet zitten.

Volgens Langeveld zou het juist goed zijn in de zomer eerst van donderdag tot en met zondag in Den Burg een 'kleine en vooral sociale kermis' te houden, gevolgd door de reguliere kermis in De Koog. Sociaal moet het worden door in het centrum een lage pachtprijs te vragen. Volgens Langeveld hoeven de exploitanten dan maar één keer naar Texel te reizen en kunnen ze voor beide kermissen hun bivak opslaan op het parkeerterrein bij Calluna. ''Als er een vrije inschrijving in plaats van onderhandse aanbesteding komt, kan de kermis de gemeente ook nog eens dubbel zoveel financiën opleveren.' Langeveld adviseerde eveneens de kermissen een week naar achteren te verschuiven.

Zijn pleidooi vond steun bij de politieke partijen die ervoor kozen om de behandeling van het onderwerp tot na de zomer uit te stellen. Over de vraag in welke vorm een kleine kermis in Den Burg gegoten zou moeten worden, kwamen de commissieleden en wethouder Frans Visman (kermissen) niet op één lijn. Willem Vlas (Texels Belang), Cees Hoogerheide (D66) en Nils Lely (PvdA) adviseerden de wethouder eerst randvoorwaarden op te stellen waaraan zo'n kleine kermis zou moeten voldoen. Visman gaf er de voorkeur aan om het open te laten, zodat particulieren met eigen initiatieven kunnen komen. De wethouder wilde het centrum van Den Burg nog niet als locatie benoemen. Hij noemde ook het terrein bij de gesloopte LTS en de ijsbaan als opties.

Dinner of Hope

Xander van Boven uit De Koog houdt vrijdag 31 mei een benefietdiner (Dinner of Hope) voor de stichting Orange Babies. Die organisatie spant zich in voor de hulp aan zwangere vrouwen met HIV en hun baby's in Afrika. Van Boven, oud-deelnemer aan het TV-programma Junior Masterchef, maakt in het Vogelhuis in De Koog een driegangenmaaltijd. Deelname kost €25,- (exclusief drankjes). Belangstellenden kunnen zich aanmelden via dinnerofhopetx@gmail.com