Jacob en Jannechien Roeper openen ‘hun’ boet.
Jacob en Jannechien Roeper openen ‘hun’ boet. Foto: Harry de Graaf

Schapenboet even kerkgebouw

Voor een hagepreek in de openlucht was het zondag te koud. Daarom werd de Pinksterdienst van de Doopsgezinde Gemeente niet bij maar in de pas gerestaureerde schapenboet in De Hemmer gehouden.

Voor de meer dan honderd bezoekers was het een bijzondere ervaring, niet alleen door deze locatie maar ook door de accordeonmuziek van Jan Bakker en de ludieke momenten die voorganger dominee Hans Marseille in het programma van deze boetedienst had verwerkt. De Texelse boe(t) bleek in Jeremia 50 en Johannes 10 een rol te spelen waar menige vrijzinnige van opkeek. Aansluitend op de dienst werd de boet officieel geopend door de pachters Jannechien en Jacob Roeper. Ze knipten een touwtje door dat voor de wagendeur was gespannen.

De restauratie, die ongeveer een ton heeft gekost, was ongekend ingrijpend. De boet was namelijk zodanig vervallen dat er niet meer dan wat puin en een waterput waren overgebleven, overwoekerd door vlierstruiken. De restauratie was dus eigenlijk totale nieuwbouw. Die kwam voor slechts 10 procent voor rekening van de Doopsgezinde Gemeente dank zij subsidie uit het Waddenfonds. Het resultaat mag er zijn. De boet, die aanzienlijk groter is dan de gemiddelde Texelse schapenboet en honderden meters van de openbare weg staat, is een prachtig accent geworden in het weidse landschap van De Hemmer. .

Grote voldoening dus bij sprekers als voorzitter Frans Visman van de Doopsgezinde Gemeente en voorzitter Elko Vermeulen van de Historische Vereniging en de Stichting Dorpsherstel. Vermeulen pleitte voor vrijstelling van onroerend zaak belasting voor boeten als waardering en stimulans voor eigenaars die tot restauratie overgaan. Visman dacht daar anders over want hij is ook nog wethouder van financiën en wil geen inkomsten mislopen. Visman prees overigens de vrijwillige inzet van de Stichting Dorpsherstel die de restauratie had gecoördineerd.

Bijzondere interesse voor boeten op Texel heeft Ben van Geuns uit De Koog. Hij vertelde over zijn internetsite www.benoptexel.nl waarop hij in woord en beeld verslag doet van de restauratie van de tien boeten die op Texel met geld uit het Waddenfonds worden gerestaureerd.