wat ik zeggen wou

Hekken

In het verslag van de raadscommissie in de krant van 17 mei lijkt het erop dat ik de handtekeningactie heb opgezet ter ondersteuning van de te houden enquête met betrekking tot de hekken op camping Kogerstrand. Dit is niet het geval. Deze handtekeningactie is al in 2012 gehouden, ter ondersteuning van de positieve berichten die tijdens het zomeroverleg uit De Koog Zuid kwamen en is samen met anderen uit De Koog Zuid opgezet. Deze lijst met handtekeningen is op 12 november 2012 tijdens de evaluatie van het zomeroverleg overhandigd aan de heer Van Schaik.

Om de commissieleden te laten weten hoe men in De Koog Zuid de zomerperiode 2012 met hekken heeft ervaren, heb ik gemeend hen deze positieve ervaring te doen toekomen. Dit ter ondersteuning van een eventueel te nemen besluit.

Gerda Rungs-Wuis

Zeeburg

Ik was volledig verrast door het verslag in deze krant over Zeeburg. Wie heeft bedacht dat de landerijen bij Zeeburg betrokken moeten worden bij de uitruil van gronden in het kader van het plan Waalenburg? Volgens mij is dit een onjuiste benaderingswijze en tegen alle afspraken in omdat Zeeburg in de zeventiger jaren is aangekocht voor de opvang van rotganzen. Er heeft steeds een gangbare bedrijfsexploitatie plaatsgevonden. Dit betekent dat de graslanden goed bemest moeten worden willen de Rotganzen er kort eiwitrijk gras kunnen vreten. In de praktijk voldoet Zeeburg daar redelijk tot goed aan. In elk geval zijn de grote schade en frustratie bij de graslandgebruikers en akkerbouwers na aankoop van Zeeburg drastisch afgenomen. Voor de agrariërs langs de waddenkant is te hopen dat de problematiek met de rotganzen van de jaren zestig en begin jaren zeventig niet terugkeert.

In de bestemmingsplannen Buitengebied is Zeeburg terecht als agrarisch gebied bestemd. Mocht het niet kunnen voldoen aan de opvang van rotganzen, dan zou er veertig hectare grond extra worden ingezet van hoeve Holland. In de praktijk is dit niet nodig gebleken. Wel werd in het verleden gezegd dat die 40 ha terug naar de landbouw zou gaan, als het niet nodig was voor rotganzenopvang. De noodzaak is nooit aangetoond, maar het gevolg was wel dat de landbouw deze oppervlakte heeft moeten inleveren ten dienste van de natuur. Om het plan Waalenburg, zoals afgesproken, met de uitruil van gronden juist te laten verlopen, dient dit plaats te vinden met gronden buiten het gebied en in bezit bij natuurorganisaties. Alleen als dit gaat plaatsvinden wordt voldaan aan de verwachtingen die bij de start van het plan zijn gewekt. Wordt deze afspraak niet nagekomen, dan wordt de landbouw op het eiland wederom voor de gek gehouden. Hierbij denk ik aan de gegraven waterberging (Oosterkolk) nabij de Zaandammmerdijk. De praktijk leert dat er een groot tekort is aan landbouwgrond om de vele jonge ondernemers in de agrarische sector voldoende toekomstmogelijkheden te bieden.

Jan Koolhof

Wat vindt u?

Ik vind uw vraagstelling over de slaapplaatsen bij logies en ontbijt wat suggestief en mis de mening dat de overheid (in de geval de gemeente) absoluut geen beperkende maatregelen moet opleggen. Deze zijn naar mijn mening niet te controleren en kosten alleen maar geld. Laat de burger zelf dit regelen.

R.A. de la Chambre,
De Cocksdorp.