Bij het Schanstoernooi vlogen ook heel wat pijlen over het water.
Bij het Schanstoernooi vlogen ook heel wat pijlen over het water. Foto: Olga Ellen

Drie koningen bij Eilandschutters

De koningsverschieting van handboogvereniging Eilandschutters heeft een behoorlijke wisseling opgeleverd. Noud Ellen wist zijn titel te prolongeren, maar Jan Prins moest wijken. Aad van Gils is koning van de compoundbog.

Bij de jaarlijkse koningsverschieting worden 36 pijlen geschoten over een afstand van 25 meter. De spanning kan daarbij hoog oplopen, omdat de punten pas aan het eind van de wedstrijd worden geteld.

Omdat er dit jaar ook met de compoundboog werd geschoten, was het deelnemersveld voor het eerst over drie categorieën verdeeld: recurve, longbow en compound. De recurveboog is bekend van onder meer de Olympische spelen, de bogen hebben een stabilisator en een vizier. De longbow is de meest elementaire boog en bestaat uit een houten boog zonder hulpmiddelen. De compoundboog is een samengestelde boog die gebruik maakt van kabels en katrollen om meer trekkracht te krijgen.

Jan Prins verdedigde zijn koningstitel op de longbow. Hij begon de wedstrijd voorspoedig, maar moest al vrij snel zijn meerdere erkennen in Johan Tromp, die goed in vorm was. Noud Ellen, die vorig jaar gekroond werd tot koningschutter op de recurveboog, moest dat dit jaar waarmaken. Hij leek vrij zeker van zijn zaak en begon sterk. Het leek er even op dat hij zou worden ingehaald door Henk Witte, die 25 jaar lang koningschutter was, maar Ellen wist Witte net enkele punten voor te blijven. Ben Moor en Aad van Gils schoten voor het eerst met de compundboog om de titel. Ook hier ging de strijd vrijwel gelijk op en hing de beslissing van slechts enkele punten af.

Schanstoernooi

Op eerste Pinksterdag hielden de Eilandschutters een toernooi op fort De Schans. Er was een afwisselend parcours uitgezet voor schutters met longbow of historische boog met houten pijlen. De wedstrijd ging over tweemaal achttien doelen, zowel veldblazoenen als 3D-doelen, die verspreid over het terrein stonden opgesteld. Door de grote hoeveelheid water rond het fort moest ook regelmatig over water worden geschoten. Omdat de schutters bij dergelijke toernooien vaak in historische kledij aantreden, krijgt het geheel een historisch tintje. Uiteindelijk ging de helft van de prijzen naar schutters van de overkant. De andere prijzen bleven op het eiland. Het is de bedoeling volgend jaar weer een Schanstoernooi te houden.

Uitslagen:

Koningsverschieting: Longbow: 1.Johan Tromp, 241 punten; 2.Jan Prins, 198 pnt; 3.Marja Kampstra, 193. Recurve: 1.Noud Ellen, 296 punten; 2.Henk Witte, 292 pnt.; 3.Olga Ellen, 274. Compound: 1.Aad van Gils, 308 punten; 2. Ben Moor, 305 pnt.

Schanstoernooi: Longbow: 1.Jan Prins, 462 punten; 2.Gert-jan Schoorl, 451 pnt.; 3.Johan Tromp, 444. Historische boog: 1.Hauke Gipp, 503 punten; 2.Judith Porsch, 408 pnt.; 3.Maarten Porsch, 365.