Waddenfonds steunt

Hoornder Loodsplan

Na de voorgenomen sluiting van de school dit weekend positief nieuws uit Den Hoorn. Het Waddenfonds stelt €1,4 miljoen beschikbaar voor realisatie van het Loodsproject in Den Hoorn.

Herman Ridderinkhof, voorzitter van de Stichting Loodsen door het Landschap, maakte het nieuws zaterdag bekend bij de opening van kunstmanifestatie Klifhanger. Genoeg reden om een flesje te ontkurken. In Den Hoorn hebben ze inmiddels de les geleerd dat geduld loont en de aanhouder wint. De bijdrage voor de ver- en nieuwbouw van dorpshuis De Waldhoorn was immers ook een jaar of acht onderweg.

De toezegging voor het Loodsproject is de kroon op het werk van een groepje Hoornders dat alweer in 2004/2005 de schouders zette onder dit initiatief om Den Hoorn - 'de Waddenparel van zuidwest Texel' - vanuit historisch, cultureel en historisch perspectief beter op de kaart te zetten. Met als doel de aantrekkelijkheid, leefbaarheid en de economische positie te versterken. Aanleiding waren onder meer ontwikkelingen die de vitaliteit van het dorp bedreigen, zoals vergrijzing en afname van toerisme. Recent is daar het definitieve besluit over de sluiting van de Jan Drijverschool bij gekomen. Kern van het plan is dat de huidige bewoners hun gasten door het landschap loodsen. Via gezamenlijk ondernemerschap moet het landschap tot waarde worden gebracht.

Het dorpsontwikkelingsplan 'Loodsen door het Landschap' kwam tot stand in samenwerking met bewoners van Den Hoorn en werd in 2006 gepresenteerd. In 2008 stelde de raad dit vast als beleid. Met dit argument stemde de gemeente onder meer in om aan het dorpsplein Inn de Qnip te openen. Tastbaar zijn ook de vloedpalen en de havensluis.

Het Loodsplan omvat onder meer de aanleg van een loodsbaken op 't Horntje. Op De Hors komt een periscoop waarmee de Razende Bol van bovenaf kan worden bekeken. De subsidie is tevens toegekend voor een landschappelijke invulling van het dorpsplein en restauratie van het Walvisvaardershuisje. Bijzonder is ook het herstel van Neeltjesnol, het markante duin dat ooit is verdwenen. Er komt geld voor natuurlijke strandopgangen en gevelmakelaars in het dorp. Op de gehonoreerde wensenlijst staat ook aanleg van een wandel-fietspad langs het Lagewegje, een schapenmuseum en landschappelijke aanpassing van de veerhaven. Geld komt er ook voor de promotie van het dorp, waarvoor enkele jaren geleden al een website werd gelanceerd. Niet gehoreerd zijn aanvragen voor Klifhanger, Broadway, Jazz on the Waves, de schapendag en andere festiviteiten. Ook de bouw van een molen is niet gehonoreerd.

De toezegging van het Waddenfonds omvat 68 procent van de totale investering. Projekten kunnen uitgevoerd worden als 100 procent financiering binnen is. Co-financiering voor een aantal projecten moet nog definitief worden geregeld. Hiervoor lopen aanvragen bij onder meer de provincie, de gemeente en de toeristisch Investeringsfonds (StifT). Ridderinkhof is optimistisch gestemd over de toekenning van deze gelden.

Meer over het loodsplan op pagina 2.