Groenzwart

Raad onder tijdsdruk

Ruimte voor nieuwe ontwikkeling, maar niet groter, hoger en meer. Aldus kort samengevat de essentie van het bestemmingsplan Buitengebied. Doel: Texel mooi houden en daarmee aantrekkelijk voor onze gasten. Immers, het toerisme, daar moeten we het allemaal van hebben.

Was het maar zo simpel. De praktijk is vaak weerbarstig. Zoals bij logiesbedrijven in het buitengebied, die in het oude bestemmingsplan nog ruimte hadden voor uitbreiding, en die straks, als ze nog geen concreet plan hebben, hun groeimogelijkheden geblokkeerd zien. Hier wordt getornd aan bestaande rechten, luidt de klacht, in veelvoud geadresseerd aan de politiek. Er wordt al geschermd met claims. Net als door de particulier met logies met ontbijt, die maximaal nog zes bedden mag verhuren. Ook hier wordt gezinspeeld op schadeclaims.

Het zijn lastige afwegingen voor onze raadsleden. Wat is wijsheid in deze veelal ingewikkelde materie waarin allerlei belangen elkaar doorkruisen? Privé, zakelijk, economisch, financieel, gemeente- en algemeen belang. Die twee laatste lopen overigens niet per definitie synchroon.

Het college had twaalf weken om te reageren op de vele honderden zienswijzen, waarvan het merendeel is afgewezen. Zóveel tijd is de raad niet gegund om tot en weloverwogen afweging te komen. Met als complicatie dat de raadsleden zich in korte tijd over de zienswijzen van twee plannen (Buitengebied en De Koog) moeten buigen, naast het reguliere werk. En soms de ongemakkelijke bijkomstigheid dat regels waartoe de raadsleden zelf hebben besloten lastig kunnen uitpakken. Zoals het vraagstuk over wat te doen met particulieren die al jaren (veel) meer dan vijf toeristische bedden verhuren. Legaliseren, zoals ook met al die recreatieve opstallen is gebeurd, of aanpakken?

Wat de inspraakreacties ook duidelijk maakten, is dat te starre regels nieuwe ontwikkelingen in de weg kunnen staan. Zoals de wens voor hotelkamers voor twee personen met een bescheiden keuken (geen kichenette), waarmee een ondernemer wil inspelen op een groeiende vraag uit de markt. Een logiesvorm die het nieuwe plan als appartement rangschikt, waarvoor vijf slaapplaatsen worden gerekend. Een waarmee zo'n nieuwe ontwikkeling dus wordt geblokkeerd.

Een voorbeeld dat de indruk wekt van afstand tussen theorie en praktijk, onvoldoende ruggespraak met de sector en werken onder (te) grote tijdsdruk. Waarbij maatwerk overigens niet mag betekenen dat individuele wensenlijstjes worden vervuld. Een uitdaging voor de raad, waarover openlijk wordt getwijfeld of die in zo'n kort tijdsbestek bij machte is om al die zienswijzen afgewogen te beoordelen.