Politiek worstelt met

bedden B&B-sector 

Welk maximum stelt de gemeente aan logies met ontbijt? Dit vraagstuk is een heet hangijzer, zeker nu het nieuwe bestemmingsplan voor De Koog binnenkort moet worden vastgesteld. Het is een publiek geheim dat menigeen meer dan zes bedden verhuurt. Maandagavond schoven college en raad deze hete aardappel bij elkaar op tafel.

In het oude bestemmingsplan zat geen regeling voor logies met ontbijt. Het nieuwe (concept)plan gaat uit van het maximum van vijf slaapplaatsen bij particulieren, dit conform de Nota Toerisme en Recreatie van die de raad omstreeks 2003 heeft vastgesteld. Dit aantal is gekozen omdat daarboven (destijds) een gebruikersvergunning nodig was, die onder meer eisen stelt op het gebied van brandveiligheid. In de Nota van Uitgangspunten voor het plan Buitengebied is dit aantal uit praktisch oogpunt verruimd naar maximaal zes slaapplaatsen in hooguit drie slaapkamers, met als voorwaarde dat het (ruimtelijk) ondergeschikt is aan de woonfunctie. Het is volgens b en w niet in alle gevallen zo dat altijd zes slaapplaatsen gerealiseerd kunnen worden, omdat het bij kleine woningen kan zijn dat dan geen sprake is van ruimtelijke ondergeschiktheid.

Maandagavond, toen in De Pelikaan kon worden ingesproken op bestemmingsplan De Koog, vertelde een inwoonster hoe ze sinds jaar en dag acht bedden aan toeristen verhuurt en dat hier bij de bouw van haar woning in 1968 speciaal rekening mee is gehouden. Haar vraag is hoe de gemeente hiermee denkt om te gaan, temeer daar er in De Koog diverse woonhuizen zijn die meer dan drie kamers in gebruik hebben voor logies met ontbijt. Ook vertelde ze hoe ze al vele jaren toeristenbelasting afdraagt voor de verhuur van acht bedden, geld dat de gemeente nooit heeft terug gestort, maar waar ook nooit op is gehandhaafd. En dat flink is geïnvesteerd in kwaliteit van de accommodatie waarvoor hoge kosten zijn gemaakt. In de zienswijze wordt ook gesproken over brieven (naar we aannemen van de gemeente) waarin staat dat men meerdere recreatieve bedden in gebruik mag hebben.' In een reactie op haar zienswijze komt het college niet verder dan de opmerking dat 'acht slaapplaatsen in ieder geval niet in de regels van het nieuwe bestemmingsplan mogelijk zullen worden gemaakt'. Over toezeggingen in het verleden is het college niets bekend, maar over handhaving wordt niet gesproken. Acht bedden is naar verluidt nog bescheiden, in het geschil over Isola Bella wordt met naam en toenaam over particuliere verhuurders met tientallen toeristische bedden gesproken. Overigens zijn bedden ten behoeve van logies met ontbijt niet opgenomen in de slaapplaatsentelling.

'U raakt hier een gevoelige snaar', signaleerde Jur Schuiringa (VVD). 'Hoe lossen we dit op?', vroeg hij aan wethouder Kooiman (Ruimtelijke Ordening). Kooiman kaatste de bal terug: 'Raad, het is aan u om te kijken hoe u hiermee omgaat.' Het gekaats maakt duidelijk dat zowel college als raad met dit vraagstuk in hun maag zitten. Wellicht vanwege de mogelijke juridische gevolgen. Hierover meer op pagina 2.