Plan voor supermarkt of groot winkelcomplex in De Koog

Dozy Ontwikkeling BV uit Den Helder heeft in samenwerking met ondernemer Adrie Mantje vergevorderde plannen voor de bouw van een groot winkelcomplex in het gebied tussen de Dorpsstraat en de Nikadel.

De gemeente staat positief tegenover de ontwikkeling, in een gebied achter De Korf dat is bestemd voor detailhandel. Dat het plan toch ter sprake werd gebracht tijdens de behandeling van het bestemmingsplan De Koog maandag had onder meer te maken met voorwaarden die het college stelt. Eis is dat het bedrijf zelf een parkeervoorziening aanlegt. Inspreker Lont van Dozy gaf aan dat gesprekken met ambtenaren positief zijn verlopen. Aanvankelijk verschilden de meningen over woningen die de initiatiefnemers op de verdieping wilden bouwen. 'We begrijpen wel dat de gemeente daar nu niet op zit te wachten', vertelt Gerrit Seegers, eveneens van Dozy. Hij doelt onder meer op de functie die woningen in het straatbeeld moeten hebben. Uitgangspunt is nu dat op het dak een parkeerplaats voor auto's komt, waarmee wordt voldaan aan de voorwaarde om hier zelf in te voorzien.

Of het een winkel of supermarkt wordt, staat nog niet vast. Dozy voert gesprekken met een 'bekende grootgrutter' uit Zaandam over de vestiging van een supermarkt, maar is ook in overleg met een Texelse ondernemer voor een vestiging van een landelijke winkelketen. Volgens Lont wordt het in ieder geval een publiekstrekker en een 'kwaliteitsimpuls' voor De Koog. Volgens Seegers draagt de vestiging er aan bij dat het accent dat in De Koog volgens hem teveel is verschoven naar horeca, wat meer op detailhandel komt te liggen. 'Als er voor De Koog een goed masterplan komt, willen we daar in meegaan.' Dozy, dat in Den Helder onder meer het Duinparkplan ontwikkelde, heeft het plan Spa Resort Texel overgenomen van Mantje en Hin. Dit kwam in de krant van dinsdag ter sprake bij het plan Buitengebied.