'Cranberryplant kan niet snel te nat staan'

'Dit is een prachtig gebied om cranberries te telen', vertelt Benno Bakker terwijl hij over de twee hectare land loopt om de vorige week geplante cranberryplanten aan te trappen in de grond.

Liefst 45.000 planten staan er sinds een week in de binnenduinrand langs de Rozendijk. Er was aanvankelijk 96.000 verkondigd, maar dat was verkeerd gezegd. De grond is deels nooit verdroogd geweest, waardoor die volgens Bakker zeer geschikt is voor de bessen. 'Cranberryplanten kunnen niet snel te nat staan. Ze mogen alleen niet droog komen te staan. Bijkomend voordeel van deze plek is dat er altijd aanvoer van kwel uit de duinen is en dat de grond een goede zuurtegraad heeft.'

Vooralsnog hebben Bakker en zijn compagnon Jan Buijs (opererend onder de naam CranberryTexel) samen met cranberrykwekerij BeSNederLand uit Dalfsen twee hectare beplant. Het is de bedoeling door te groeien naar minimaal tien hectare op verschillende plekken. Bij een paar boeren zijn inmiddels proefveldjes en er komen ook wat cranberryplanten bij Marc van Rijsselberghe om te zien hoe ze gedijen bij zout water.

Bakker en Buijs hebben de grond aan de Rozendijk voor dertig jaar gepacht van Staatsbosbeheer. Die gebruikt de pacht voor natuurbeheer. De plaggen die tijdens de voorbereidende werkzaamheden van het land kwamen, gingen volgens Bakker naar SBB en zijn voor tuinwallen gebruikt.

Over drie jaar kunnen de eerste cranberries aan de Rozendijk worden geoogst. Bakker en Buijs gaan samenwerken met landgoed De Bonte Belevenis bij Den Hoorn om de bessen in Texelse producten te verwerken. De Bonte Belevenis begon twee jaar jaar geleden samen met Buijs ook met een proefperceel cranberryplanten om te experimenteren. De teelt aan de Rozendijk wordt biologisch. Het is de bedoeling dat de bessen straks machinaal worden geoogst. De planten worden niet hoog en zijn volgens Bakker straks te vergelijken met heideplanten.

Cranberries zijn landelijk bekend als de bessen die op Vlieland en Terschelling groeien, nadat ze halverwege de negentiende eeuw op Terschelling aanspoelden. Maar ze komen op meer plekken voor. Op Texel groeien cranberries al ruim tachtig jaar op een paar plekken in de duinen sinds een boswachter ze uitzette.

Collectanten

Het Prins Bernhard Cultuurfonds zoekt mensen die van 26 mei tot 1 juni willen collecteren voor de Anjeractie. Het geld wordt gebruikt voor cultuur en natuurbehoud. Belangstellenden kunnen zich melden bij coördinator Gerda van der Puyl, tel 06-33951426 of gevdpuyl@texel.com.