Ellen Mulder en Yolanda Legierse in training voor de Wandel4Daagse van Alkmaar.
Ellen Mulder en Yolanda Legierse in training voor de Wandel4Daagse van Alkmaar. Foto: Jeroen van Hattum

Lopen voor onderzoek spierziekte

Yolanda Legierse en Ellen Mulder doen volgende maand mee aan de Wandel4Daagse van Alkmaar om geld in te zamelen voor onderzoek naar spierziekten.

De twee kwamen tot het initiatief door Theo Legierse die in november overleed aan de spierziekte MSA. Hij was een zwager van Yolanda Legierse. Ellen Mulder begeleidde hem vorig jaar tijdens een vakantie van bewoners van het Verpleeghuis in het Tesselhuus.

Zo'n twee maanden geleden staken de twee, die beiden bij De Gollards werken, de koppen bij elkaar en besloten mee te gaan doen aan de Wandel4Daagse om geld op te halen voor onderzoek naar MSA. Legierse: 'Het is geen bekende ziekte en er is ook geen behandeling voor, omdat er weinig onderzoek naar kan worden gedaan door de hoge kosten.' De twee wandelen sindsdien een paar keer per week om getraind te raken.

Bedoeling is dat de opbrengsten naar een instituut in Belgiƫ gaan waar Theo Legierse meewerkte aan onderzoek naar MSA. 'Dat deed hij zodat er meer over de ziekte bekend zou worden. Hij wist dat hij zelf niet meer zou genezen.'

Volgens Legierse is MSA een progressieve ziekte waarbij de functies van het lichaam afnemen. 'Lopen gaat op een gegeven moment niet meer en ook praten gaat snel achteruit.' Naar schatting hebben drieduizend mensen in Nederland de ziekte. Die begint over het algemeen na het vijfstigste levensjaar.

Volgens de twee is lopen een passende manier om in lijn van Theo Legierse in actie te komen. Hij had sportzaken in Den Burg en De Koog en was zelf ook sportief. 'Hij deed aan veel sporten en had een warme belangstelling voor de vele sportverenigingen op het eiland.'

De twee hebben via familie en vrienden inmiddels ruim vijfhonderd euro voor onderzoek naar MSA opgehaald. Ze hopen de komende weken nog meer geld te verwerven. Legierse heeft daarvoor speciaal een rekening (354248650) geopend bij de Rabobank.

De Wandel4Daagse wordt gehouden van dinsdag 18 tot en met zaterdag 22 juni. Van woensdag tot en met zaterdag wordt elke dag veertig kilometer gelopen. Beiden doen voor de eerste keer mee aan het evenement. Legierse liep eerder ook al de Vierdaagse van Nijmegen.