Nader onderzoek naar dijkversterking

De dijk rond de passantenhaven en de verenigingshaven in Oudeschild wordt mogelijk bij de versterking van de Waddendijk betrokken. Hoogheemraadschap, gemeente en beide havens onderzoeken de mogelijkheden.

De zogeheten 'Jean Le Grand Boulevard' die naar het opslagterrein van Ooms (voorheen asfaltcentrale) loopt, was tot nu toe niet betrokken in de plannen om 17 kilometer dijk langs de Waddenzee te versterken. Bedoeling is dat de grote dijk tussen de haven en het dorp (de primaire waterkering) met damwanden in de teen wordt verstevigd, maar het is de vraag of de dijk daarna rekentechnisch voldoet aan de normen. De norm is dat de dijken bestand zijn tegen een superstorm die zich statistisch gezien eens in de vierduizend jaar kan voordoen.

De Waddendijk zou daarvoor bij Oudeschild eigenlijk een stukje hoger moeten zijn, maar de gemeente heeft bij het hoogheemraadschap laten weten dat dát geen optie is. Dat zou teveel ruimte in het dorp en op de haven in beslag nemen, waardoor nu naar de dijk om de haven wordt gekeken. De gedachte is dat die dijk (een secundaire waterkering) wordt verstevigd zodat hij bij een superstorm dienst kan doen als golfbreker voor de Waddendijk. Dan slaan de golfen minder hard op de primaire waterkering.

Op het moment wordt bekeken in hoeverre het alternatief haalbaar is. Het zou betekenen dat de 'Jean Le Grand Boulevard' onder meer een flauwer talud moet krijgen om steviger te worden en dat kan gevolgen hebben voor de vaarroute naar de passantenhaven. Die is in één hoek van de dijk al krap en dat moet volgens betrokken partijen niet krapper worden. Het hoogheemraadschap heeft ook het verzoek gekregen de betreffende dijk groen te laten blijven als het tot een stevigere bekleding zou komen.

Volgens een woordvoerder van het hoogheemraadschap is het de bedoeling dat er een ontwerp van het alternatief komt en dat dat voor inspraak ter inzage wordt gelegd. Volgens planning gaat de dijkversterking, opgedeeld in tien secties, in 2015 van start. Een paar maanden geleden heeft het bestuur van het hoogheemraadschap zogeheten voorkeursvarianten vastgesteld en die worden op het moment nader uitgewerkt.

Het hoogheemraadschap en de gemeente zijn ook nog steeds in conclaaf over het plan om een coupure in de dijk tussen de haven en het dorp te maken. Hollands Noorderkwartier staat daar positief tegenover, maar volgens de organisatie moet wel duidelijk zijn dat de veiligheid niet in gevaar komt en de gemeente moet de financiering zien rond te krijgen.