Deelnemers aan de Solar Tour bekijken de installatie van SmartSolarAtTexel achter Hotel Texel in polder Eierland.
Deelnemers aan de Solar Tour bekijken de installatie van SmartSolarAtTexel achter Hotel Texel in polder Eierland. Foto: Jeroen van Hattum

Kracht zon bundelen met hulp van spiegels

Halfronde spiegels die op het water drijven en de warmte van de zon opvangen, zodat de energie daaruit benut kan worden. Zo kan de energie-opwekkende installatie die sinds enige tijd bij Hotel Texel in polder Eierland staat worden omschreven.

Het is een proefopstelling die natuurkundige Evert du Marchie van Voorthuysen uit Groningen op het land van de familie Langeveld heeft aangelegd. Dat gebeurde met hulp van TexelEnergie die Du Marchie van Voorthuysen hielp een plek op het eiland te vinden.

Woensdag werd de installatie bezocht door tientallen mensen die diverse duurzame projecten op het eiland bekeken in het kader van de zogeheten Solar Tour van Agentschap NL en SEAC, een centrum voor zonnenenergie.

De gepensioneerd fysicus van de universiteit in Groningen liet zien hoe de halfronde spiegels zonnestralen opvangen en bundelen, zodat de warmte gericht naar één lijn wordt gestuurd. Bij de proefopstelling is dat een buis (een absorber) waarin met de kracht van de zon water wordt verwarmd.

Van Voorthuysen liet weten dat de proefopstelling het afgelopen jaar nog onderhevig is geweest aan tegenslagen, maar dat het gelukt is met het systeem het water van het nabijgelegen zwembad van Hotel Texel te verwarmen. 'We hebben water tot negentig graden verwarmd, waarna het via een leiding naar het zwembad is geleid en daar is via een warmtewisselaar de warmte aan het zwembad afgegeven.'

De installatie bestaat uit 76 vierkante meter parabolische spiegel en drijft op blokken van piepschuim in een waterbassin met een diameter van 14 meter. De centrale is bewust drijvend, zodat de spiegels telkens in de juiste stand ten opzichte van de zon kunnen staan.

Het project heeft de naam SmartSolarAtTexel gekregen. Het valt onder de vlag van SOLAq, een bedrijf waarvan Van Voorthuysen technisch directeur is. Bedoeling is dat de installatie de komende jaren bij Hotel Texel blijft staan en verder in de praktijk wordt ontwikkeld. De gewonnen energie wordt niet alleen voor het zwembad gebruikt, maar ook voor een installatie waarmee zeewater van het zout kan worden ontdaan.

Het systeem lijkt op zogeheten zonthermische krachtcentrales (ook met spiegels) die al her en der in landen rond de Middellandse Zee staan. Het verschil is dat de opstelling op Texel de eerste is die op water drijft en draait. Van Voorthuysen streeft ernaar in de toekomst grotere exemplaren te maken (met een oppervlakte van circa een hectare) die door bijvoorbeeld door hotels en fabrieken gebruikt kunnen worden om aan hun energie te komen. Daarnaast zet Van Voorthuysen zich via de stichting GEZEN in om aandacht te vestigen op de noodzaak van zonthermische krachtcentrales om energieproblemen op te lossen.

De deelnemers aan de Solar Tour (onder meer wetenschappers, ontwikkelaars, bouwondernemers, studenten en ambtenaren) waren onder de indruk van de opstelling. Die heeft de afgelopen tijd ook al van meer belangstellenden bezoek gehad. De deelnemers aan de Solar Tour gingen ook langs bij energienulwoningen in Den Hoorn, het schietsportcentrum, ABS Autobedrijf van de familie Graaf, de rioolwaterzuivering, het Beach Park, de Aardappelbewaarplaats en de Potvis op 't Horntje om projecten met zonnenenergie in de praktijk te aanschouwen.