Jan Boyen Rienks toont de stillere motor van de PH JAS.
Jan Boyen Rienks toont de stillere motor van de PH JAS. Foto: Gerard Timmerman

Vernieuwd paravliegtuig is stiller

Een stuk stiller, veel minder brandstofgebruik, maar wel krachtiger en sneller. Dat is het resultaat van de montage van een nieuwe motor in de PH JAS, de Cessna Caravan waarmee Paracentrum Texel parachutespringers naar boven brengt. Ook het zustertoestel, de PH LBR, kreeg een andere motor.

Het Paracentrum schafte de 'JAS' aan in 1992 en in 2003 volgde LBR. Vrijwel identieke toestellen die elk vijftien para's kunnen vervoeren en die, zeker in het hoogseizoen, af en aan vliegen om de para's naar de springhoogte van circa 13.000 voet te brengen. Om daarna weer net zo snel te dalen en de nieuwe vracht op te halen. Met de oude motor kon de JAS een keer of drie, vier per uur heen en weer. Dankzij de nieuwe Turbo Prop-motor van 900 pk (was 600 pk) en een nieuwe, vierbladige propeller, beschikt het toestel over zoveel extra vermogen en snelheid, dat nu elk uur een extra vlucht kan worden gemaakt. Een forse investering, maar waarmee, zeker bij gunstige omstandigheden als er volop kan worden gesprongen, de tijd beter kan worden benut en het wachten tot een minimum wordt beperkt. Het tempo ging zelfs zodanig omhoog, dat het Paracentrum extra parachutevouwers aan het werk heeft gezet.

Door het extra vermogen kan de JAS een stuk sneller stijgen. 'We vliegen veel eerder op hoogte, waardoor je ons aan de grond minder hoort. Daar komt bij dat het toestel dankzij de nieuwe, meer geruisloze motor in een lagere geluidscategorie (4) zit, waardoor we sowieso minder hoorbaar zijn. Dat is ook beter voor het vliegveld, dat nu nog beter binnen de geluidzone kan blijven.' Met de nieuwe motor verbruikt de JAS twintig procent minder brandstof.

De nieuwe motor is gemonteerd bij een gespecialiseerd bedrijf in Belgiƫ, een klus waar 400 uur aan is gewerkt. Een fraai staaltje van moderne techniek, dat zichtbaar wordt als de motorkap open gaat voor de foto. De PH LBR, ook een Cessna Caravan, maar dan van eerdere bouwdatum die bij drukte als tweede toestel voor parachutisten wordt ingezet, is ook onder handen genomen. De motor van JAS, die van veel recentere bouwdatum is en beter, is overgezet in de LBR. Daardoor is ook dat toestel zuiniger, stiller en kan effectiever worden ingezet.