Wethouder Huisman: 'Sportweek heeft Texel geen cent gekost'

Hoeveel heeft de Sportweek Texel uiteindelijke gekost en hoeveel wordt ten laste van de algemene reserve van de gemeente gebracht? 'Nihil.' Dat maakte wethouder Hennie Huisman (Sport) maandag bekend. 'De volledige kosten, dat wil zeggen de €65.000,- alsmede bijkomende kosten zoals catering, organisatie van het symposium talentontwikkeling en dergelijken worden volledig betaald vanuit andere bronnen.

De kosten worden volgens de wethouder als volgt gedekt: Provincie Noord-Holland €30.000,-, Sportservice Noord-Holland €25.000,-, Restant rijkssubsidie buurtsport €24.000,-, Sponsoring Texels Bedrijfsleven €9.500,-. Daarmee komt het totaal op €88.500,-. Dit bedrag is volgens Huisman voldoende om alle uitgaven te dekken. Een volledig kostenoverzicht wordt opgenomen in het evaluatieverslag. Naast de vragen over de kosten geeft de wethouder antwoord op de vraag van D66 of de sportweek heeft gebracht waarop was gehoopt. Haar antwoord: 'Meer dan dat. Het onder de aandacht brengen van wat onze lokale sportclubs te bieden hebben, is goed gelukt. Daarnaast willen wij Texel op de kaart zetten als sporteiland. Met de Grande Finale hebben wij een goede start gemaakt. Helaas heeft de slotmanifestatie geen aandacht gekregen in televisieprogramma's, wel hebben we twee keer De Telegraaf gehaald. Het evaluatieverslag zal een lijst met alle publicaties bevatten en een nadere analyse geven van de media inzet. Naast aandacht in diverse media hebben wij bewerkstelligd dat er tal van contacten zijn gelegd in de sportwereld en bij de provincie.

Dit heeft geleid tot de volgende (eerste) resultaten:

1. De provincie Noord-Holland heeft Texel uitgenodigd toe te treden tot het Olympisch Netwerk. Dit betreft een samenwerking tussen een aantal gemeenten en de provincie Noord-Holland waarbij de provincie geld en ondersteuning ter beschikking zal stellen aan de Olympisch netwerk gemeenten voor uitwerking van actieplannen.

2. De bondscoach van het Nationaal Dames Softballteam heeft ons benaderd om het wintertrainingskamp voortaan op Texel te houden. Het dames Softballteam is regerend Europees kampioen en staat zesde op de wereldranglijst. Volgend jaar wordt het WK Softbal gehouden in Nederland. De bondscoach wil Texel als permanente uitvalsbasis gebruiken.

3. Ambassadeur van de Nationale Sportweek Monique Kalkman is paralympisch kampioen tennis. zij heeft diverse sporten op Texel uitgeprobeerd vanuit haar rolstoel en is tot de conclusie gekomen dat Texel veel mogelijkheden biedt voor gehandicapte sporters. In juni ga ik in gesprek met mevrouw Van Driel, programmamanager Gehandicaptensport NOC/NSF, om te praten over trainingskampen op Texel voor de paralympische sportploegen.

4. Met het Texelse bedrijfsleven zullen wij de komende maanden gesprekken voeren om te komen tot een uitwerking van sportarrangementen voor toeristen en overkantse sportclubs. Doel is om de economie te stimuleren maar ook om de sportclubs mee te laten delen in de opbrengsten.

5. De provincie is positief over Texel als proefeiland voor ontwikkeling van de sport in de breedste zin (dus niet alleen topsport). Kernelementen zijn talentontwikkeling en talentbegeleiding. De Dorian Foundation zal worden betrokken bij de verdere uitwerking hiervan.