'Veel paardenbakken in één klap illegaal'

Als het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied ongewijzigd wordt vastgesteld, kan dat tot grote problemen leiden voor paardenhouders. Dat is de mening van Tessa van Daalen uit De Koog, die over dit onderwerp een zienswijze indiende bij de gemeenteraad.

Het lijkt juridische haarkloverij, maar in het nieuwe plan wordt een buitenbak, die feitelijk uit niet meer dan een omheining bestaat, aangemerkt als bouwwerk. Dat zou betekenen dat hij alleen binnen het bouwvlak gerealiseerd kan worden. 'Dat kan vreemde situaties opleveren', meent Van Daalen. 'Een bouwblok ligt logischerwijs altijd in de naaste omgeving van de woning en sluit altijd aan bij andere bebouwing. Het mag duidelijk zijn dat het niet handig - en zelfs gevaarlijk - is om de paarden vlak bij het huis, bij wijze van spreken onder het keukenraam langs te laten lopen.'

Een paardenbak wordt door paardenhouders gebruikt om de dieren in de herfst en winter buiten te laten lopen als het gras nat en daardoor glad is, voor het beleren van jonge dieren, voor longeren en voor bijvoorbeeld rijles en het beoefenen van dressuur. Het is daarmee een onmisbaar onderdeel van de paardenhouderij en bijgevolg zijn er vele tientallen op het eiland te vinden. 'Volgens de regels van het nieuwe bestemmingsplan is een groot deel van de bestaande bakken dus in één klap illegaal', meent Van Daalen. 'Op zich lijkt dat misschien weinig te betekenen te hebben, maar dat betekent wel dat iedereen bezwaar kan aantekenen met als gevolg dat de gemeente verplicht is handhavend op te treden.' De nieuwe regels zijn daarmee een potentiële bron van burenruzies.

Van Daalen doet de gemeente ook een oplossing aan de hand. 'Gemeenten met een visie op paardenhouderij in het buitengebied kennen inrichtingsplannen met regels waaraan een paardenbak moet voldoen. 'Deze regels kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de afstand tot de buren of de openbare weg, het soort en de hoogte van de afscheiding, eventuele verlichting en de oppervlakte.' Standaardmaten voor een buitenbak zijn 20 bij 40 of 20 bij 60 meter.

In het geval van Van Daalen, aan het Oude Dijkje, is het bestemmingsplan naar tevredenheid aangepast. 'De regels zijn nu dat een paardenbak niet is toegestaan buiten het bouwblok, tenzij de betreffende grond is aangemerkt als anders dan agrarische grond, dus al tuin of erf. Dat is natuurlijk een werkbare oplossing, maar alleen als de bak, zoals in mijn geval, ook echt bij de woning ligt. Als je als paardenhouder ergens in je weidegrond een deel afscheidt en omploegt, ben je dus in overtreding.'

In haar zienswijze pleit Van Daalen voor een duidelijke visie op de paardenhouderij, die volgens haar een goede invulling zou zijn van het open Texels landschap in een tijd dat veel agrariërs er mee stoppen. 'Paardenhouderij staat borg voor een open landschap met veel weilanden', stelt ze. 'In het geval van paardenhouderij hoeft de gemeente juist niet bang te zijn voor de zo gevreesde verrommeling van het landschap.