Maquette van Texel Spa Resort aan de Pelikaanweg.
Maquette van Texel Spa Resort aan de Pelikaanweg. Foto: Texel Spa Resort

Texel Spa Resort 'geweldige kans'

Verplaatsing van toeristische bedden is een verzoek dat vorige week tijdens de bespreking van het bestemmingsplan Buitengebied meerdere keren klonk. Onder meer om het Texel Spa Resort alsnog van de grond te krijgen.

'Een geweldige kans voor Texel', noemde inspreker ing. G. Seegers van Dozy Ontwikkeling BV uit Den Helder het project aan de Pelikaanweg voor een hotel, villa's, zorgsuites, welness-, zorg- en cosmetische voorzieningen. Nadat ondernemers Adrie Mantje en Peter Hin aanvankelijk 'hoopgevende' gesprekken hadden gehad met de gemeente, stuitte het later op weerstand. Binnen de raad ontstond tweespalt over de vraag of het door b en w afgewezen principeverzoek al dan niet zou moeten worden behandeld, wat uiteindelijk niet gebeurde.

De huidige stand van zaken is volgens Seegers dat het plan op een aantal punten zal worden bijgesteld om het 'maatschappelijk en financieel haalbaar te maken'. Hij wees op het landbouwkundige onderzoek dat de geringe agrarische waarde van de grond had aangetoond. Met Staatsbosbeheer zijn de nodige gesprekken gevoerd. SBB zal bij de ontwikkeling worden betrokken 'om zo de gezamenlijke natuur te integreren met het landschap'. De aanpak zal stapsgewijs zijn, voor een 'naadloze en geruisloze aansluiting met de omgeving'. Samen met zorgorganisatie Omring willen de ondernemers verder vorm geven aan het zorgtoerisme. Volgens Seegers stimuleert het Spa Resort de werkgelegenheid. 'Het krijgt meer dan 200 arbeidsplaatsen.' Hij stipte ook het vraagstuk van de slaapplaatsen aan. 'Dit punt is oplosbaar door enerzijds slaapplaatsen van andere locaties in te zetten en anderzijds een beroep te doen op het contingent van 400 toeristische zorgplaatsen.'

Seegers: 'Het plan past weliswaar niet in het vigerende bestemmingsplan Buitengebied, maar sluit naadloos aan bij de ambitie van de gemeente. Het ligt midden in het toeristische kerngebied, het is een aanvulling op het huidige toeristische aanbod en biedt naar de toekomst, gelet op de ontwikkeling van de bevolking, jaarrond mogelijkheden om de economie van Texel duurzaam te versterken. Hij verzocht de bestemming agrarisch om te zetten naar recreatief of opname van een wijzigingsbevoegdheid.