Verrekijkers testen op de vogelijkdag bij De Cocksdorp.
Verrekijkers testen op de vogelijkdag bij De Cocksdorp. Foto: Jeroen van Hattum

Kwestie Isola Bella 

weer voor rechter

Aan de soap rond bed & breakfast Isola Bella is een nieuwe episode toegevoegd. Dinsdag stonden de familie Prins en de gemeente weer tegenover elkaar in de rechtbank in Alkmaar.

Advocaat Xandra Wentink schetste hoe de gemeente Isola Bella keihard aanpakt, terwijl vergelijkbare logiesbedrijfjes ongestoord hun gang gaan. Volgens haar is sprake van willekeur. Ze noemde een pension in De Koog, opgebouwd uit twee tegenover elkaar gelegen hoekwoningen, met 31 bedden. 'Zo zijn er op het eiland tal van voorbeelden te noemen.' De raadsman van de gemeente zei dat geen sprake is van willekeur of ondoorzichtig beleid. 'Waar we moeten optreden, treden we op. Handhaving op dit specifieke gebied heeft enige tijd geen echte prioriteit gehad, maar juist op dat punt maakt de gemeente nu een inhaalslag.' Maar voor Isola Bella lijkt een positief eind ver weg. Een gedoogbeschikking voor twaalf bedden trok de gemeente in, legalisatie zit er volgens de gemeente voorlopig niet in.

Dwangsommen die de gemeente Isola Bella eerder heeft opgelegd zijn met het afwijzen van de gedoogvergunning weer actueel geworden. De gemeente legde het bezwaar tegen de dwangsommen terzijde, reden voor Isola Bella de rechter te vragen er een stokje voor te steken.