Latere behandeling Buitengebied

De politieke partijen praten pas op donderdagavond 30 mei verder over het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied.

De politieke partijen zouden aanvankelijk morgenavond (woensdag 15 mei) in commissieverband inhoudelijk ingaan op de zienswijzen die zijn ingediend, maar dat lukt niet. Er was te weinig ruimte voor de partijen om die vergadering voor te bereiden, omdat gisteren en vanavond ook nog twee commissievergaderingen over het nieuwe bestemmingsplan voor De Koog zijn. De raad komt woensdag wel heel kort bijeen om een zogeheten voorbereidingsbesluit te nemen om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen.

Zoals de planning nu is, wordt donderdagavond 30 mei eerst in commissieverband over het nieuwe plan Buitengebied gesproken en op woensdagavond 5 juni in raadsverband. Bedoeling is dat de gemeenteraad die avond een definitief besluit over het nieuwe plan neemt. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de raad het nieuwe bestemmingsplan op 15 mei al zou bekrachtigen, maar dat werd te kort dag. De partijen besloten vorige week tijdens de drie commissievergaderingen op maandag, dinsdag en woensdag eerst de ruimte te geven aan de indieners van de ruim vierhonderd zienswijzen om hun zegje te doen.

Het streven om rond deze tijd het nieuwe plan vast te stellen, komt voort uit een toezegging die wethouder Edo Kooiman in juni 2012 deed. Hij beloofde de raad toen dat het plan in mei (eventueel juni) klaar zou zijn. Op dat moment was er het nodige gemor over de tijd die het allenaal kostte om tot het nieuwe plan te komen. GroenLinks stelde toen voor om partijen van buitenaf (bv TOP) in te schakelen. De gemeente moet in ieder geval in juli een vastgesteld nieuw bestemmingsplan Buitengebied hebben, omdat er anders geen leges voor aanvragen meer geheven kunnen worden.

Geld voor jeugd

De jaarlijkse collecte voor het Nationaal Fonds Kinderhulp heeft op Texel €4256,53 opgeleverd.

De ene helft van het geld gaat naar het fonds en wordt gebruikt om kinderen die in de knel zitten te helpen. De andere helft is specifiek voor Texelse jeugd. Volgens Cecil van Tiel, die op het eiland de inzameling coördineerde, kan met de opbrengst in ieder geval een abonnement voor Molenkoog worden gerealiseerd voor kinderen van wie de ouders op de voedselbank zijn aangewezen. Daarnaast wordt nog gezocht naar een goede bestemming, met name voor jeugd vanaf twaalf. Er waren 63 collectanten op het eiland op pad om de €4256,53 op te halen.