Hans Berbee van ZDH en Sander de Haan van Texel94 in actie voor een veelkoppig publiek.
Hans Berbee van ZDH en Sander de Haan van Texel94 in actie voor een veelkoppig publiek. Foto: Willem Sangers

ZDH veilig na verlies, Texel speelt om titel

De derby tussen ZDH en Texel'94 is zondag in Den Hoorn geëindigd met 0-1 voor Texel'94. Voor ZDH net genoeg om ook volgend jaar in de vierde klasse te mogen uitkomen. Texel'94 speelt donderdagavond tegen JVC om het kampioenschap.

De spanning droop er vanaf op Sportpark Jaap Lap A.J.zn., waar maar liefst bijna 400 toeschouwers zich rond het veld hadden verzameld. De moeders onder hen hadden ter gelegenheid van Moederdag bij de poort een bos tulpen gekregen. Een aardige geste van de Zwaluwen, die daarmee wilden benadrukken dat er belangrijker dingen zijn dan voetbal en dat sportiviteit boven alles gaat. Een bijzondere rol was er voor de 1-jarige Jordi Bomas, zoon van Caroline Veeger en ZDH-spits Jelmer Bomas, die in zijn wandelwagen de wedstrijdbal het veld opbracht. Tot tien minuten na het laatste fluitsignaal bleef het spannend. Niet zozeer voor Texel'94, dat al tijdens de wedstrijd had gehoord dat concurrent JVC geen spaan heel liet van degradant Nieuwe Niedorp. Het werd in Julianadorp uiteindelijk 9-0, waardoor JVC en Texel'94 op gelijke hoogte eindigden. Texel'94 wist daardoor zeker dat er nog ten minste een extra (kampioens)wedstrijd moest worden gespeeld. Dat gebeurt donderdag 19 mei op neutraal terrein. Bij winst zijn de Texelaars kampioen, bij verlies moeten ze in de nacompetitie alsnog promotie naar de derde klasse zien af te dwingen.

Bij ZDH was er na afloop twijfel. De concurrenten hadden wel goed gepresteerd. Berdos had gewonnen, Schagen had DTS een punt afhandig gemaakt. Daardoor eindigden ZDH, Berdos en Schagen met hetzelfde aantal punten op de voorlaatste plaats. De verwachting was dat ook deze ploegen extra wedstrijden zouden moeten spelen, maar een aanwezige vertegenwoordiger van de KNVB verzekerde ZDH-voorzitter Nico van Heerwaarden ten slotte dat de Hoornders op grond van hun doelsaldo veilig waren en dat Berdos zich in de nacompetitie moet zien te redden. Daarna brak ook bij de thuisclub een klein feestje los.

De wedstrijd zelf was niet bijzonder goed. Aan beide ploegen was duidelijk te zien dat er grote belangen op het spel stonden. Opvallend was het grote aantal slordige passes. Veel aanvallen bleven daardoor steken in goede bedoelingen. Aanvoerder Ruben Duinker van Texel'94 was nog het dichtst bij een treffer, maar hij kopte na een voorzet van rechts rakelings over. Voor ZDH was het aanvankelijk vooral een kwestie van tegenhouden. Maar net toen de Zwaluwen wat meer grip op het spel leken te krijgen, kwam Texel'94 in de 25ste minuut op voorsprong. Schutter was de altijd gevaarlijke Sander de Haan, die in een vol strafschopgebied op de goede plek stond om de bal in het doel te schieten.

De tweede helft was net tien minuten oud, toen zich een bijzonder moment voordeed. Bomas begon aan solo, die eindigde toen hij in het strafschopgebied van Texel'94 geblesseerd bleef liggen. Van alle kanten klonk de roep om de bal uit het veld te schieten, zodat hij kon worden behandeld. Bij Texel'94 leek niet iedereen dat nodig te vinden, waarna de bal bij De Haan belandde, die aan een lange spurt begon. Juist toen hij wilde schieten, werd hij gestuit door Hans Berbée. Het merendeel van de aanwezigen verwachtte een penalty en een rode kaart voor de ZDH-verdediger, maar arbiter Nijs gaf verrassend een vrije trap aan ZDH wegens een schwalbe van De Haan.