wat ik zeggen wou

Waardering

Op 27 april bracht een Engelse familie een bezoek aan Texel om het graf van hun neef Howard Beck te bezoeken. Het was die dag zeventig jaar geleden dat zijn vliegtuig bij de vuurtoren in zee stortte. Drie bemanningsleden, waaronder Howard, spoelden aan bij paal 20 en 22, de piloot spoelde aan op Vlieland en een ander bemanningslid bij Esbjerg in Denemarken. Twee zijn nog steeds vermist.

Van 5 tot 7 mei was de Canadese familie Savage uit Edmonton op bezoek en ik ben met hen op 6 mei naar de voor hen belangrijke plaatsen geweest. Audrey Savages oom, George Dalton, kwam op 13 Juni 1943 om in de PH-polder, nadat zijn Halifax een noodlanding maakte achter het bosje van Daan Welboren. Wij bezochten eerst de steen op de plek van de crash en maakten vervolgens een toer over het eiland. De familie vond het heel indrukwekkend de vele bloemen te zien bij de monumenten die we tegenkwamen. Na het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum te hebben bezocht, zijn we naar de begraafplaats van de Geallieerden gegaan, waar ze bloemen plaatsten op het graf. Audrey was heel emotioneel omdat zij nu, in plaats van haar moeder en oma, als eerste in de gelegenheid was dit graf, zo ver van Canada, te bezoeken. Ze waren overweldigd door de vele aandacht die er nog steeds aan hun dierbaren wordt gegeven. Ze vond in het LOMT en in de computer op de begraafplaats zelfs de foto en het verhaal van haar oom. En dit in haar eigen taal.

Omdat haar waardering is gericht tot alle Texelaars, wil ik dit graag doorgeven.

Bram van Dijk,

Oosterend.

'Vrijheid spreek je af'

Fragment uit de toespraak van burgemeester Giskes tijdens de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei.

'Vrijheid krijgt vorm – praktisch en juridisch – in afspraken, regels en verdragen. 'Verdragen van vrijheid' heeft een dubbele betekenis. Het woord "verdragen" verwijst natuurlijk naar afspraken die op papier met handtekeningen zijn bezegeld. Maar het werkwoord "verdragen" duidt er ook op dat vrijheid letterlijk door mensen verdragen of ondergaan moet worden, omdat zij zich aan gemaakte afspraken dienen te houden. Verdragen brengen vrede en vrijheid, maar betekenen ook beteugeling, matiging en onthouding. Vrij zijn doe je nooit alleen, altijd samen. En daar zijn afspraken voor nodig. Vrijheid spreek je af.'