Oud-0orlogsvlieger Van Hessen onthulde in mei 1984 het Lancastermonument bij Oosterend.
Oud-0orlogsvlieger Van Hessen onthulde in mei 1984 het Lancastermonument bij Oosterend. Foto:

de texelse courant van 8 mei 1984

Uit vrees voor agressie van cafébezoekers besloten de twee krakers van het pand Zwaanstraat 4, twee meisjes van 17 en 18 jaar, het inmiddels dichtgetimmerde pand te ontruimen. Dat meldt de Texelse Courant van 8 mei 1984, die vandaag 29 jaar geleden verscheen. De krakers liepen daarmee vooruit op een brief van de gemeente, waarin ze werden gesommeerd het pand voor 17 mei leeg op te leveren. De krakers besloten gevolg aan deze oproep te geven na een gesprek met jeugdwerker Jan Kramer. Bij de gemeente bestond de vrees dat de krakers versterking van de vaste wal zouden krijgen, wat tot geweld zou kunnen leiden. Dat was niet ondenkbaar, want de krakers waren al eerder belaagd door uitgaande jongeren.

In dezelfde krant wordt aandacht besteed aan het promotieconcert voor het jazzfestival, dat ruim 400 bezoekers naar De Lindeboom trok. Zij genoten van optredens van The Platters - hoewel die, volgens de krant, 'weinig met jazz hebben uit te staan'- en 'De Onderlinge van 1975'. Het programma werd gepresenteerd door een 'rap pratende' Hans van Williggenburg.

Voorpaginanieuws zijn de onthulling van het Lancastermonument bij Oosterend en de opening van de motorcrossbaan in Eierland.