IMARES trekt andere conclusies

In tegenstelling tot eerdere berichten, achten het NIOZ en IMARES Wageningen UR het niet wetenschappelijk bewezen dat mosselzaadvisserij geen schade toebrengt aan de mosselbanken in de Waddenzee.

De afgelopen zes jaar is onderzoek gedaan naar de gevolgen van mosselzaadvisserij en mosselkweek op de natuurwaarden van mosselbanken. Naar aanleiding van dit onderzoek verstuurde IMARES op 15 april een persbericht waaruit foutieve conclusies konden worden getrokken. De resultaten van het onderzoek staan niet ter discussie, wel de interpretatie hiervan

In het onderzoek werden plekken waar mosselzaad werd gevist vergeleken met plekken waar dit niet gebeurde. Omdat veel van deze plaatsen in zogenaamd instabiele gebieden lagen, verdwenen veel mosselen en andere dieren uit de gesloten percelen. Het aantal plekken waar mosselen bleven liggen, was klein (slechts 3 van de 36 proefgebieden), maar toont wel aan dat meerjarige wilde mosselbanken zich goed kunnen ontwikkelen als visserij achterwege blijft.

Ook werden mosselpercelen vergeleken met 'wilde' mosselbanken. De conclusie dat de dieren net zo goed gedijen op kweekpercelen als op wilde banken, suggereert dat mosselpercelen goed zijn voor de natuur. Dit kan zo zijn, maar ligt met name aan het feit dat de mosselpercelen in gebieden met een hoger zoutgehalte lagen, waar van nature meer soorten leven. De onderzochte wilde mosselbanken liggen in minder zoute gebieden die van nature minder soorten bevatten. Niet onderzocht is, wat er gebeurt als delen van de Waddenzee, en dan met name natuurlijk moddelbanken, met rust zouden worden gelaten. Dan zou in deze gebieden gedurende langere tijd geen menselijke activiteit moeten worden toegestaan die invloed heeft op mosselbanken. Een dergelijk onderzoek is uiteraard onuitvoerbaar.

Het NIOZ en IMARES concluderen dus dat op grond van het onderzoek niet gesteld kan worden dat de mosselzaadvisserij geen schade doet aan de mosselbanken in de Waddenzee.

Beste strandpaviljoen

Op www.strandpaviljoen2013.nl kan het publiek zich uitspreken over het beste strandpaviljoen. Samen met een onafhankelijk onderzoek en bezoekjes van 'mystery guests' leiden deze stemmen uiteindelijk tot het uitroepen van het beste paviljoen. De winnaar wordt op 4 juli bekend gemaakt bij De Zeemeeuw in Noordwijk, vorig jaar publiekswinnaar. Ook zijn er prijzen voor het beste paviljoen per provincie, het schoonste paviljoen en het beste paviljoen volgens de Duitse bezoekers.