Het cruiseschip Europa 2 was van grote afstand te zien.
Het cruiseschip Europa 2 was van grote afstand te zien. Foto: Peter van de Zwart

Kolos meert af op Rede van Texel

Opmerkelijk beeld op de Rede van Texel, waar het circa 225 meter lange cruiseschip 'Europa 2' zaterdag tijdelijk voor anker ging. Het schip deed Texel een dagje aan, met naar verluidt als aanleiding de werelderfgoedstatus van de Waddenzee.

Het luxe vijfsterrrenschip omvat onder meer zeven passagiersdekken, herbergt 258 suites en biedt plaats aan 516 passagiers en 363 bemanningsleden. Het geregistreerde (gros) tonnage is 40.000 ton. Veel te omvangrijk en met te grote diepgang om de haven in te kunnen, reden waarom op de Waddenzee tussen Oudeschild en de Schans bleef liggen.

Speciale tendervaartuigen die pendelden tussen het schip en Oudeschild waarmee passagiers werden afgezet op de kade voeren af en aan.

Het schip van de Duitse rederij Hapag-Lloyd was 29 april voor een proefvaart van de werf vertrokken. Onder de opvarenden zaten ook diverse journalisten. Zaterdag aan het einde van de middag voer het schip door naar de haven van Antwerpen. Het schip zal later bij terugkomst in Duitsland gedoopt worden, meldt een correspondent. Het nieuws over het schip deed snel de ronde, ook omdat de kolos van grote afstand te zien was. Menigeen nam zaterdag een kijkje op de dijk.