De speld met de rode bol markeert de plaats van de kunstwerken die bij Klifhanger in en rond Den Hoorn komen te staan.
De speld met de rode bol markeert de plaats van de kunstwerken die bij Klifhanger in en rond Den Hoorn komen te staan. Foto: Klifhanger

Klifhanger zet kunst op z'n plaats

Den Hoorn staat van 18 mei tot tot en met 30 juni in het teken van de kunst. Op de manifestatie Klifhanger die op zaterdag voor Pinksteren van start gaat exposeren dertig kunstenaars werk dat in relatie staat tot de plek waar het wordt tentoongesteld. 

Van 'serieuze' kunst tot werk met een knipoog. 'Voor elk wat wils', vertelt Nettie van de Brake, samen met Herman en Ina Bakker, Marie Louise Wiesman, Herman Hagenouw en Cor van Heerwaarden de werkgroep achter de vierde editie van Klifhanger. En inmiddels zo bekend dat kunstenaars graag medewerking verlenen. 'We hebben steeds meer keus. Ik denk dat we zijn geslaagd er een mooie variatie in aan te brengen. Een prachtige mix van kunstenaars van Texel en van de overkant, onder wie enkelen met internationale faam.' De kunstenaars kregen de vrije hand, met wel het dringende advies dat het werk tegen een stootje moet kunnen. Het staat immers zes weken in weer en wind. 'Vier jaar geleden hadden we de grasmannen, die werden langzaam door de schapen opgegeten. En de vier meter hoge man met de handen in de lucht ging om, nadat de ezel er tegen schurkte en de wind er vat op kreeg.' De kunstenaars dienden vooraf een idee in. 'Elke kunstwerk moet een relatie met de plek hebben. Zoals het Zeeschepsel van Ron Moret. 'Dat heeft hij in elkaar gelast. Door het materiaal past het uitstekend bij André Smit (die een machine-bankwerkerij heeft).' In een enkel geval werd een concessie gedaan. 'De leestafel met oude boeken van Jaap Kooger zou eigenlijk buiten bij de boekenschuur van Klaas de Ridder komen. Maar boeken kun je niet buiten bewaren. Dus komt het nu in de Onderneming.' Soms komt er een stukje onbekende geschiedenis aan te pas. In Novalishoeve komt een zandsculptuur van Erna van Sambeek. 'Voor de Tweede Wereldoorlog kwam dat meer voor in boerderijen.' De keramische vazen van Maurice Christo van Meijel symboliseren hoofdzonden en deugden. Die komen in de vensterbank Bij Jef. Toepasselijk, want het is vroeger een pastorie geweest. Bijzonder is de moestuin van Kim Lagerweij die midden in een woonkamer wordt aangelegd. 'Geïnspireerd op het verhaal hoe vroeger loodshuisjes soms in één nacht werden afgebroken, om aan de belasting te ontkomen. Op die plek werd in één nacht een tuintje gemaakt, alsof er nooit een huis is aangelegd. Nu is het alsof men vergeten is het huis af te breken.'

Ook de Jan Drijverschool doet mee. De school heeft er een project van gemaakt. 'Ze gaan iets doen met vogels die uitvliegen. Het symboliseert het verplicht uitvliegen van de leerlingen.' Bijzonder is ook 'De steen bloeit' van Souwie Duinker, geïnspireerd op de beginregels van een gedicht uit de bundel 'Het uur van de droom', van Arjen Duinker, een ver familielid. De werkgroep heeft vooraf inzage in de ideeën en maakt een selectie, maar de invulling die de kunstenaar er aan geeft blijft een verrassing. Zo liet Patrick Tange zich voor 'vuurrood' inspireren door de vele branden in en rond Den Hoorn, te beginnen met het verbranden van Oude Hoorn in 1398. Zijn werk is verdeeld over vijftien plekken waar ooit brand is geweest.

Het is slechts een greep uit de vele kunstwerken, waarvan de locaties verspreid liggen tussen de boet Oude Hoorn aan de Stolpweg, tot vlakbij het strand van paal 9. De plekken zijn gemarkeerd met een grote speld met de rode bal. Er gaat een route langs, die begint in De Waldhoorn. Daar is ook een expositie, ingericht met (ander) werk van de kunstenaars en achtergrondinformatie. Het dorpshuis is het centrale informatiepunt van Klifhanger, waar ook routekaarten zijn af te halen. Het dorpshuis is dagelijks open van 11.00 tot 16.00 uur. Men kan zich (tegen betaling) ook laten rondleiden door een kunstenaar of door historiekenner Maarten 't Hart. Ook zijn er allerlei workshops, onder meer schilderen, fotograferen, het maken van een flessenpost of kunst van gejutte spullen. In het kader van Jazz on the Waves op zaterdag 8 juni is er voor muzikanten een workshop jazz. Herman Bakker verzorgt een lezing over Blok van de Velden. Klifhanger wordt 18 mei om 10.30 uur geopend in het dorpshuis.