Uitbreiding villapark

in ruil grond fietspad

 

De gemeente verleent toestemming voor de bouw van dertien luxe vakantievilla's op park 't Hoogelandt en de omzetting van een perceel agrarische grond in recreatie. Het vorige college blijkt het op een akkoordje te hebben gegooid met de eigenaar, in ruil voor een strook grond voor het fietspad langs de Californiëweg. De buren tekenen bezwaar aan.

De benodigde bedden komen uit een reserve van 45 ongebruikte bedden op 't Hoogelandt, twintig andere bedden zijn afkomstig van eigenaar De Krim. Volgens b en w is sprake van een kwaliteitsverbetering zoals die is opgenomen in de 25-procentsregeling, namelijk door het saneren en opknappen van verouderde centrale voorzieningen op het terrein. De uitbreiding berust op een afspraak die is gemaakt tussen het vorige college en vakantiepark De Krim. Het huidige college acht zich volgens wethouder Edo Kooiman gebonden aan deze afspraak.

De uitbreiding betreft het terrein tussen het bungalowpark en het erf van de familie De Graaf. 'Een projectontwikkeling die we naar letter en geest strijdig vinden met het nog onlangs aangescherpte beleid om de recreatieve ontwikkeling binnen de perken te houden in het belang van de kernwaarden van het eiland en de openheid van het landschap', reageert Harry de Graaf. Hij wist er op dat volgens het bestemmingsplan uitbreiding binnen de bestaande grenzen van het verblijfsterrein worden gerealiseerd. De uitzondering die nu wordt gemaakt betreft volgens hem een privaat belang, die ten koste gaat van het algemeen belang. De Graaf zegt ook persoonlijke schade te ondervinden van de bouw, die tot vlakbij de erfscheiding komt. 'De groene buffer tussen ons erf en de huisjes van 't Hoogelandt is weg met alle negatieve visuele en akoestische gevolgen van dien.'

Kooiman: 'Het vorige college heeft afgewogen dat de aanleg van het fietspad een algemeen belang is. Bovendien: het terrein ligt in het toeristische concentratiegebied. Het verplaatsen van twintig slaapplaatsen is momenteel geen beleid. Dat zou wel 't geval zijn als een kleine camping wordt opgeheven, maar dat gebeurt hier niet. Die regel hanteren we nu strikter.' Maar volgens Groothuis mag deze redenering niet van toepassing zijn op De Krim. 'Om de kwaliteit op onze camping te verbeteren, maken we grotere plaatsen. Daardoor komen bedden beschikbaar, die we binnen de grenzen van ons bedrijf, waartoe 't Hoogelandt ook behoort, kunnen inzetten. We doen dus geen beroep op de slaapplaatsen.'

Het (huidige) college toont zich niet helemaal ongevoelig voor de zienswijze van De Graaf. In de reactie schrijven b en w over de afstand tussen het erf van De Graaf en 't Hoogeland. 'Om een groter buffer te behouden tussen beide percelen zal de uitbreiding (de grond, niet de villa's) worden gehalveerd. Qua oppervlakte is het perceel van 't Hoogeland ruimschoots voldoende om de slaapplaatsen een plek te kunnen geven.' Groothuis was niet van plan daar genoegen mee te nemen. Gistermiddag zou hij hierover een gesprek hebben met de gemeente en Harry de Graaf. De uitkomst was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.