ZDH zette druk op het DTS doel, maar kwam niet tot scoren.
ZDH zette druk op het DTS doel, maar kwam niet tot scoren. Foto: Willem Sangers

Degradatienood ZDH

ZDH heeft zondag op eigen veld tegen DTS een dure nederlaag geleden. Ondanks goed spel werd het 1-2 voor de gasten uit Oudkarspel. Daardoor zakten de Hoornders met nog twee ronden te spelen naar de voorlaatste plaats.

Staan ze daar aan het slot van de competitie nog steeds, dan moet in extra wedstrijden worden geprobeerd degradatie te ontlopen. ZDH en DTS maakten er een spannend schouwspel van. De gasten hadden eerder dit seizoen met 2-0 gewonnen, maar het verschil in kwaliteit was ditmaal gering. DTS combineerde iets vlotter, de Hoornders stelden daar veel inzet en overtuiging tegenover. Doelrijpe mogelijkheden waren schaars. In de eerste helft viel er zelfs maar één te noteren. Gijs de Graaf veroverde na goed doorzetten de bal en zette met een mooi steekpassje Pieter-Jan Eelman alleen voor de keeper. De spits schoot net naast.

Na een half uur later kwam DTS verrassend op voorsprong. Uit een vrije trap vanaf links werd de bel teruggelegd op een inkomende middenvelder, die hard inschoot. Daniël Bakker kon eerst nog redding brengen, maar via de paal belandde de bal bij de spits, waarna de Hoornder keeper kansloos was.

Ook in de tweede helft speelde de strijd zich hoofdzakelijk op het middenveld af. DTS verdubbelde de voorsprong toen rechtsback Peter Zijm ongelukkig weggleed, waardoor zijn tegenstander de ruimte kreeg. Uit zijn voorzet belandde de bal bij de spits, die zijn tweede doelpunt van de middag scoorde.

Om meer aanvalskracht te ontwikkelen, schoof coach Gerard Boogaard aanvoerder en laatste man Remco Boogaard door naar het middenveld. Grote kansen bleven echter uit. De luid bejubelde aansluitingstreffer viel uit een 'dood' spelmoment. Jelmer Bomas ramde de bal uit een vrije trap vanaf twintig meter snoeihard in de kruising.

Vlak daarop joeg Remco Boogaard fel door op de keeper, die niets anders wist te doen dan de bal wegschieten. Die belandde van dichtbij in het gezicht van Boogaard, die groggy neerging. Het zag er akelig uit, de ZDH'er bleef een paar minuten liggen en moest zich toen laten vervangen. Na afloop vertelde hij zich niets meer van het moment te kunnen herinneren.

In de slotfase was Bomas nog dicht bij de gelijkmaker. Vanuit een lastige hoek schoot hij net over.

Zondag gaat ZDH op bezoek bij hekkensluiter Nieuwe Niedorp, dat degradatie al niet meer kan ontlopen. Een zege is cruciaal. In de slotronde, een week later, speelt ZDH op eigen veld tegen Texel'94.

ZDH-DWOW

Wegens een misverstand is het verslag van de vorige wedstrijd, tegen DWOW, niet geplaatst. Daarin leek keeper Daniël Bakker ZDH aan de broodnodige overwinning te helpen door twee strafschoppen te stoppen. Diep in blessuretijd had hij echter geen antwoord op een inzet uit een corner, waardoor de gasten van DWOW alsnog langszij kwamen: 3-3.

DWOW nam het initiatief, maar de beste kansen waren voor ZDH, dat na een kwartier op voorsprong kwam na een goal van Jelmer Bomas, later gevolgd door Jonas Leenhouts en opnieuw Bomas. Bijna tot het eind behield ZDH de voorsprong, maar in de vijfde minuut van de blessuretijd moesten de Zwaluwen de gelijkmaker incasseren. Mike de Bruijn speelde zijn 300ste wedstrijd en werd daarvoor in de bloemetjes gezet. Hidde Struick speelde zijn 100ste competitiewedstrijd.