De nieuwe tandarts Arthur Kelbrick (rechts) in overleg met Hans de Winter.
De nieuwe tandarts Arthur Kelbrick (rechts) in overleg met Hans de Winter. Foto: Jeroen van Hattum

Hans de Winter vindt opvolger

De 37-jarige Arthur Kelbrick neemt per 1 mei de tandartsenpraktijk van Hans en Cora de Winter aan de Witte Kruislaan in Den Burg over.

De Winter (65) was al enige tijd op zoek naar een opvolger en verstuurde daarvoor zelfs ansichtkaarten naar andere tandartsen. Vorig jaar kwam hij in contact met Kelbrick. Die werkte toen nog in de tandartsenpraktijk van zijn vader in Gorredijk en had belangstelling in een eigen praktijk. Texel sprak hem en zijn vrouw aan. 'We zijn echte buitenmensen, dus het lijkt ons prachtig hier te wonen.'

Kelbrick groeide op in Zuid-Afrika en volgde in de Verenigde Staten een opleiding tot tandarts. Daarna volgde hij een 3-jarige studie in Kaapstad waarbij hij zich specialiseerde in wortelkanaalbehandelingen. Negen jaar geleden vestigde de familie Kelbrick zich in Friesland.

Kelbrick verwacht niet dat wonen op Texel een grote overstap zal zijn. 'In Zuid-Afrika woonde ik op het platteland en dat beviel goed. Ik heb niets met grote steden.' De nieuwe tandarts heeft een jonge zoon en zijn vrouw is in verwachting van de tweede. De familie Kelbrick woont inmiddels op Texel in een huurhuis.

De Winter wil zich na zijn vertrek bekwamen in plaatlassen en er ligt een boot klaar om te varen. Hij ging in 1974 aan de slag als tandarts op Texel en zorgde toen voor verjonging in het tandartsenbestand. In 1979 kwam zijn vrouw Cora erbij als assistente. De Winter trad in de voetsporen van tandarts Ten Hool en begon samen met tandarts Rijkaart een praktijk, al snel aangevuld met Gert-Jan van der Meent. Zij bliezen destijds de schooltandheelkunde nieuw leven in waaruit de jeugdtandverzorging bij de scholen is voortgekomen. De Winter was naast zijn werk actief als voorzitter van de dorpscommissie in De Waal, hij zette zich in voor PAKT, was als penningmeester van de MAB Club betrokken bij de realisatie van de crossbaan in Eierland en hielp vanuit de kerkvoogdij mee bij de vorming van de gemeente Waal, Koog, Hoorn.

Het voelt volgens De Winter vreemd straks weinig meer op de agenda te hebben. Het doet hem goed dat een jonge tandarts hem opvolgt. Hij wijst erop dat er aan de praktijk verder niets verandert en dat Ellie Witte assistente blijft. Er worden weer nieuwe patiƫnten aangenomen.