Dirk Westerlaken bij het afslaan op de golfbaan, met hulp van de Paragolfer.
Dirk Westerlaken bij het afslaan op de golfbaan, met hulp van de Paragolfer. Foto: Arco de Graaf

Paragolfer steunt bij handicap

De Texelse golfbaan zou weleens de eerste in de Noordkop kunnen worden, waar golfers met een lichamelijke handicap met behulp van de miraculeuze machine Paragolfer van Otto Bock hun sport kunnen beoefenen.

Tijdens een 'clinic' op de baan informeerden Joost Brieko van Golfschool Texel en golfster Monique Kalkman de deelnemers over het fenomeen golf met een lichamelijke beperking, demonstreerden hun kunsten en gaven instructie. Monique Kalkman – Van den Bosch (49), meervoudig paralympisch en wereldkampioene tafeltennis en rolstoeltennis, is nu een gedreven golfster met een alleszins redelijke handicap.

De Texelaars Arco de Graaf, Peter Bakker, Dirk Westerlaken en Fred Klok testten hun eigen mogelijkheden en genoten. De voornaamste les die Monique (vanaf haar veertiende door dwarslaesie in een rolstoel) gaf was, dat je met bijna elke handicap wel aan deze 'supersport' kan meedoen en dat alleen de aard van je handicap en de bewegingsbeperkingen die er het gevolg van zijn bepalen welk spelniveau je kunt halen.

Arco de Graaf (49) kreeg in 1983 bij een bromfietsongeluk een dwarslaesie. Rasechte sporter als hij is knokte hij zich als rolstoelmarathonner naar de Olympische Spelen van Barcelona en Atlanta. Bij de golfles kon hij door het 'sta-op-systeem' van de ingenieuze, driewielige Paragolfer stáán. 'Ik sta nooit meer,' zei hij, 'dus ik weet niet of ik misselijk word. Mijn hartslag zal wel erg stijgen.' Maar hij stond en sloeg met alleen zijn rechterarm de ene mooie bal na de andere. En op de puttinggreen tikte hij lachend bal na bal in het gaatje. 'De mogelijkheid om weer eens te staan in combinatie met actief bezig zijn is echt bijzonder. Het zou mooi zijn als we op Texel een Paragolfer kunnen aanschaffen, die dan bij de golfclub zijn thuisbasis heeft. Het is ook voor toeristen die een handicap hebben heerlijk om op deze manier te kunnen sporten, waardoor Texel weer meer mogelijkheden kan bieden aan deze doelgroep.'

Komt er op Texel zo'n wondercar? Clubvoorzitter Wim Eelman gaat er zijn best voor doen.