Op Texel voor de opening van de Waterzaal van Ecomare, bracht de kroonprins ook en bezoek aan de nieuwe serre van restaurant t Pakhuis op de haven.
Op Texel voor de opening van de Waterzaal van Ecomare, bracht de kroonprins ook en bezoek aan de nieuwe serre van restaurant t Pakhuis op de haven. Foto:

Texelaars en het koningshuis

De oproep van de redactie om herinneringen aan het koningshuis op te sturen en dromen voor de nieuwe koning, hebben tot vele reacties geleid. Van weemoedige tot anekdotische en van uitgebreide verhalen tot veelzeggende foto's. 

Jan Kaas op zee

Het was 1986 en zoals vaak was ik met de feestdagen op zee. Deze keer was het anders. We voeren met 'De Schoener' op 19 december uit Marseille om na de kerstdagen Douala in Kameroen binnen te lopen, waar we 300.000 dozen bananen gingen laden. In Marseille deed ik ruim kerstinkopen, om voor de bemanning een lekker diner te kunnen koken.

Vlak voor afvaart werden twee pakjes aan boord gebracht. In het ene zaten cadeautjes voor ons van de vrouwenvereniging voor zeevarenden. Een soort plattelandsvrouwen, maar dan anders. De pennen, agenda's, zakmessen en andere prullaria werden door de dames altijd met liefde ingepakt. Het andere pakje was van Koningin Beatrix en werd in de kapiteinshut achter slot en grendel bewaard.

Op 25 december voeren we door de sprookjeszee ten westen van Sierra Leone. De zee is daar soms zo glad als een spiegel en met een zachte deining laveerden we tussen kolommen van waterdamp, kraamkamer van de orkanen aan de overkant van de oceaan. Vredig, zoals alle begin.

Met de kapitein had ik overlegd, dat we tijdens het diner gingen drijven, zodat ieder kon aanschuiven. Het was een tijd dat er nog geen GPS bestond, dus kon je dingen doen die nu niet meer kunnen. Met een paar dolfijnen en een zeekoe in de buurt zaten we met twaalf man aan een lange tafel op het dek. Alle motoren uit met op de achtergrond het zachte brommen van de kleine motor. Stilte, zoals het thuis was. Na de garnalen, Beef Wellington en het ijsje kwam de doos van de dames op tafel. Ik kreeg het pakje met de agenda , met een geschreven briefje van Jacoba Witvliet, die mij fijne feestdagen wenste. Ik nam me voor haar eens een bedankbriefje te schrijven. De gemoederen werden onder de bemanning enigszins weemoedig, na al die leuke en mooie attenties. Druk gepraat over thuis en hoeveel maanden nog te gaan. Er werd een lijst van volgorde gemaakt om het thuisfront via Radio Scheveningen te bellen en de weemoed werd al meer.

De doos van Beatrix kwam op tafel, met daarin 12 pakjes en 12 envelopjes. Glazen klokjes kregen we van Hare Majesteit en een door haar geschreven kaartje: 'Wij wensen U fijne kerstdagen', ondertekend door Beatrix.

De weemoed was veranderd in een onbedaarlijk snikken door grote mannen met ruige wenkbrauwen die nodig eens geknipt moesten worden.

Chris Peters

Koningslied

Wie is de Koning die daar komt
wie zal de troon bestijgen?
wie is het waard om daar te staan
wie zal de kroon verkrijgen?

Is er iemand in Nederland
- ik zie er niet één komen in een land van zoveel meningen
in een land van zoveel stromen?

Laat ieder zich diep buigen nu!
laat harten en ook knieën
laag zinken in dit lage land
laat ons de geest vernieuwen

Eerst dan zal 't vuur dat heilig is
edelen ten troon doen stijgen
en zuiveren de gouden kroon
één zal die dan verkrijgen

Met allen zullen wij dan staan
- met ied're Nederlander met lof en dan voor onze God
met d'handen in elkander

Jan C. Brouwer