Het grote podium van 'grande finale' van de Nationale Sportweek. De sfeer was goed, maar het was niet erg druk.
Het grote podium van 'grande finale' van de Nationale Sportweek. De sfeer was goed, maar het was niet erg druk. Foto: Gerard Timmerman

Sportweek is vooral een Texels feestje

Geen grote drukte, wel een doorlopende en wisselende belangstelling voor de 'grande finale' van de Nationale Sportweek zaterdag. De aanloop spreidde zich over de dag en over de talrijke sportactiviteiten die in Den Burg werden gehouden.

Maar zelden was er op één dag zóveel tegelijk te doen. Tientallen Texelse clubs en een veelvoud aan vrijwilligers hadden zich ingespannen om hun club te presenteren en er iets bijzonders van te maken. Zo was de MAB Club present met een grote stand en konden ritjes worden gemaakt in mini-stockcars en op een trialmotor. Bij de 'vertical bike' kon per fiets de strijd met de zwaartekracht worden aangegaan en verderop was een tienkamp. De arena van Atletiekvereniging Texel trok honderen deelnemers, de ATB-clinic had veel belangstelling evenals de schietsportvereniging. Maar voor de dikke bandenrace voor de jongste categorie stapten slechts drie jochies op de fiets. Ook weinig animo voor het kolfen, maar de kaatsbond was goed te spreken. Druk was het bij de basketbalclinic, bij het Beweegplein in de sporthal liep het lekker en bij Deuce sloegen velen een balletje. Per onderdeel wisselende de belangstelling, de ene sport blijkt populairder dan de andere.

Rond het enorme podium met groot videoscherm op het plein bij het gemeentehuis heerste, maar het plein was dun bezet en er werd geklaagd over het lawaai. Verschillende acts, variërend van touwtjespringen tot allerlei soorten pop, wisselden elkaar in hoog tempo af, de belangstelling varieerde. De touwtjesspringers kregen de handen op elkaar, maar de dames van Lois Lane hebben niet vaak zo weinig publiek getrokken. Er waren vooral Texelaars op de been, het lijkt onwaarschijnlijk dat veel overkanters speciaal de boot hadden genomen om de 'grande finale' op Texel mee te maken. Oorzaak is wellicht dat de landelijke publiciteit die de NOC*NSF vooraf had beloofd, was uitgebleven. Maar ook op Texel liet de bekendheid te wensen over, terwijl de lokale pers er toch regelmatig over had geschreven. Wel waren kritische geluiden te horen over de pr van het evenement, maar volgens de Sportraad heeft het in de lokale media niet aan aandacht ontbroken. Tekenend was dat bekende ambassadeurs van de sportweek, zoals Marco Borsato, Frits Wester en Ria Valk die in Tilburg wel bij de opening waren, zich niet lieten zien. Ook NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis liet zich excuseren.

In hoeverre meer mensen gaan sporten, is moeilijk te meten. Landelijk hebben 870.000 mensen, verdeeld over 186 gemeentes, meegedaan aan de sportweek. Over Texel zijn geen cijfers bekend. Vraag is in hoeverre de finale heeft bijgedragen om Texel als sporteiland beter op de kaart te zetten. Uit het geringe aantal niet-Texelaars en het uitblijven van landelijke publiciteit kun je concluderen van niet. 'Maar onderschat niet het aantal landelijke contacten dat in de aanloop naar en tijdens de sportweek is gelegd', doelt Albert Hoven van de Sportraad op het effect op termijn. Paralympiër Monique Kalkman sprak vol enthousiasme over de mogelijkheden van Texel. Er staan gesprekken met haar bond en die van niet-gehandicapte sporters op het programma om Texel aantrekkelijker te maken en te promoten als trainingseiland. Het podium, de acts, bewaking en andere faciliteiten werden bekostigd door de NOC*NSF. Van de €65.000,- die Texel overmaakte, komt volgens Hoven €30.000,- via de provincie terug naar het eiland.