Duindorp: upgrading van De Koog

Herstel van een rondje door het dorp, meer aandacht voor de historie en zorgen voor een goed aangezicht van het dorp.

Dat heeft de Stichting Duindorp in oprichting op langere termijn voor ogen met De Koog. Jan Wolter Timmerman, coördinator van de nieuwe stichting, gaf woensdagavond in dorpshuis De Hof een toelichting op de plannen om het dorp een 'upgrading'' te geven.

Duindorp bestaat uit de voorzitter van de dorpscommissie (Dennis Eelman), de voorzitter van de ondernemersvereniging (Paul van Dijk), Koos van der Ploeg namens de horeca en Timmerman. Er wordt al enige tijd aan de plannen voor de upgrading gewerkt.

Met het herstel van een rondje door het dorp beoogt de stichting in oprichting tot een betere aansluiting op de zeereep te komen. Bedoeling is dat mensen dan een rondje kunnen lopen via de Nikadel, Badweg, Zeereep, Brink en terug naar de Nikadel.

Duindorp beoogt eveneens meer aandacht aan de historie van het dorp te geven. Timmerman benadrukte dat De Koog een uniek duindorp is aan de Noordzeekant en dat dat getoond mag worden. Als voorbeeld noemde hij witte huizen met oranje daken en de kerk in het midden van het dorp.

Ander belangrijk beoogd doel van de stichting is dat het uiterlijk van het dorp niet bepaald gaat worden door leegstaande panden. Concreet voorbeeld daarvan is Le Berry op de hoek van de Dorpsstraat. Volgens de stichting zou het goed zijn als in de toekomst wordt ingezet op het gebruik van bestaande winkelpanden. Het alternatief is winkels in passages (zoals in de Dorpsstraat), maar volgens de stichting is het aangezicht van De Koog daar op termijn minder mee gebaat.

Tmmerman liet weten dat er wordt gewerkt aan een e-book waarin komt te staan wat Duindorp precies voor ogen heeft voor de toekomst. Bedoeling is dat het e-book over een aantal weken op internet staat. Burgemeester Francine Giskes toonde zich lovend over het initiatief van de stichting. Ze prees dat er mensen zijn die hun nek uitsteken om iets te doen aan het beeld van het dorp.

Centrum Jeugd en Gezin op Facebook

Het Centrum voor Jeugd en Gezin Texel heeft zichzelf op Facebook en Twitter geplaatst. Mensen die de pagina van het centrum op Facebook liken, krijgen volgens de gemeente praktische informatie over opvoeden en leuke activiteiten met kinderen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin is bedoeld voor ouders die vragen over de opvoeding hebben.