Illustratie uit het boek Tesseltje, die allerlei avonturen beleeft.
Illustratie uit het boek Tesseltje, die allerlei avonturen beleeft. Foto: Manuel Nordus

Tesseltje, het pratende schaap

Een pratend schaap, twee straathonden, een vliegende zeehond, een helikoptermeeuw en een mysterieuze graaf van Rommelsteyn. Opmerkelijke karakters in de geïllustreerde boekenreeks Tesseltje, waarvan vandaag de eerste aflevering is verschenen.

Het verhaal begint op boerderij Rozenhout, waar in de stal van boer 'Johan' Tesseltje, een pratend schaap, wordt geboren. De volgende scène speelt zich af in Hamburg, waar twee zwerfhonden Sammy en Floris in de problemen zitten. Ze komen op het spoor van een schat, die gegraveerd zou staan op zes vergulde botten. Tijdens hun zoektocht strandt hun schip op de Razende Bol. Ze worden gered door het pratende schaap, dat met vriendjes Robby, de vliegende zeehond en Proppi de helikopter meeuw, Sammy en Floris in actie komt. Tesseltje geeft de twee honden een tip over de mysterieuze graaf van Rommelsteyn, die meer zou weten over de schat waarnaar zij op zoek zijn. En zo begint 'Tesseltje, Sammy & Floris, avonturen op Rommelsteyn'. De uitgave houdt het midden tussen een strip en een boek en heeft een zeer eigen karakter.

Tesseltje en de andere sprekende dieren zijn een creatie van Mike Fisher, pseudoniem van Micheal Mögling. Het boek is een nieuwe mijlpaal in het leven van deze in Duitsland geboren Texelaar, die een bijzondere levensloop kent. In de jaren tachtig, toen partner van een internationaal opererend marketing- en reclamebureau, ontwikkelde hij een natuurcosmeticalijn onder de naam Claire Fisher, de merknaam van voormalig Miss Noord-Holland Antoinette van Rossum. De cosmeticalijn werd een daverend succes, maar met Mögling liep het minder goed af. Hij vertelt hoe zijn bedrijf failliet ging en hij werd gedwongen de lijn te vekopen voor een fractie van de waarde. Na een familietragedie verliet hij het eiland, werkte als reclame- en marketingadviseur en ging schrijven. Hij publiceerde in Duitsland. Zijn laatste boek, een 'fantasy' over det twee straathonden Sammy en Floris, heeft nu een vervolg gekregen. Mike Fisher schreef de tekst, de illustraties zijn van de hand van Manuel Nordus. Het verschijnt ook in het Duits, de vertaling is gemaakt door Sofia Cavaletti. Het boek, gedrukt bij mediabureau Langeveld & de Rooy, kost €12,95, E-book €9,95.