Glasplaten gevonden op meierblis De Koog

Op de meierblis van De Koog zijn de afgelopen dagen twee glasplaten gevonden.

Medewerker Piet Bolier van de gemeente was daar woensdagavond tijdens de dorpsavond in De Koog ronduit kwaad over. 'Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als er kinderen aan het spelen zijn.' Een van de platen bestond uit dubbel glas en was ongeveer anderhalve meter bij tachtig centimeter groot.

Bolier deed in dorpshuis De Hof een algemene oproep alleen spullen op de meierblis te gooien die zijn toegestaan. Dat is schoon afvalhout, snoeiafval en slootruigte. Verbranden van schadelijke en gevaarlijke stoffen is verboden, evenals het verbranden van geschilderd of behandeld hout, bedrijfsafval, stobben, meubels en verlijmd plaatmateriaal.

Volgens Bolier zijn de glasplaten tot nu toe de enige excessen op de brandstapels die her en der worden opgebouwd. Het gaat over het algemeen goed, al begint het volgens Bolier hier en daar ook wat rommeliger te worden. Hij herinnerde eraan dat Texel het voortbestaan van meierblissen op het moment zelf in de hand heeft. In Den Burg hing de meierblis dit jaar ook al aan een zijden draadje, omdat de vaste stookplaats aan de Haffelderweg als gevolg van vernielingen en achtergelaten rotzooi niet meer beschikbaar was.