Hekken Kogerstrand allemaal verwijderd

Alle hekken rondom camping Kogerstrand zijn woensdag verwijderd. Een deel in opdracht van burgemeester Giskes en de rest liet Kogerstrand zelf weghalen.

De burgemeester had een aannemer opdracht gegeven de hekken aan de kant van het strand te verwijderen. Bedoeling was dat de hekken aan de kant van het bos bleven staan, maar die werden op initiatief van Kogerstrand opgeruimd.

Dat leidde donderdag tot een boos telefoontje van Giskes naar directeur Harry Mathijsen van TexelCampings, waarna hij toezegde de hekken die niet van Kogerstrand zijn bij Gemeentewerken af te leveren. Kogerstrand had aangegeven de vorig jaar gestarte proef niet te willen voortzetten en ging er vanuit dat alles weg kon. Mathijsen liet weten dat hij er zelf niet gelukkig mee was dat er zonder overleg mensen naar het campingterrein waren gestuurd om de hekken weg te halen.

De opdracht van de burgemeester volgde op een brief van de dorpscommissie van De Koog. Die gaf aan dat een meerderheid van De Koog de hekken niet zag zitten. Giskes stelde daarna nog een lichtere variant van de proef voor (alleen hekken aan de kant van het bos), maar proefde daar ook weerstand op.

De hekken hielden woensdagavond de gemoederen bezig tijdens het bezoek van burgemeester en wethouders aan De Koog. Ronno Honingh van de Ruijslaan pleitte voor voortzetting van de proef. 'We hebben het nog nooit zo rustig gehad als vorig jaar.' Gerda Rungs herinnerde de dorpscommissie aan de handtekeningen van 58 bewoners vóór de hekken.

Burgemeester Giskes gaf aan dat zij actie had ondernomen op de brief van de dorpscommissie en dat bewoners van De Koog bij elkaar te rade moesten gaan als de zaken toch anders lagen. Dat leidde na enige discussie tot een opmerking van voorzitter Dennis Eelman dat er een enquëte in De Koog zou moeten komen om goed in beeld te krijgen hoe over de hekken wordt gedacht.

Een bewoner van de noordkant van De Koog merkte meteen op dat dat gedeelte van het dorp vorig jaar juist meer overlast heeft ervaren. Doordat 's avonds om 22.00 uur de hekken werden gesloten, konden gasten alleen via de Badweg op de camping komen. Voorheen konden ze ook via de Ruijslaan en de daar liggende doorgangen naar de camping.

De door Giskes genoemde lichtere variant om alleen hekken aan de kant van het bos te plaatsen (dicht van 0.00 tot 6.00 uur), ligt nog op tafel. Bedoeling is dat de gemeenteraad op 22 mei de gelegenheid krijgt zich daarover uit te spreken. De burgemeester gaf de dorpscommissie het advies niet te lang te wachten bij het peilen van de meningen, omdat het seizoen met rasse schreden nadert.

Het college wil de proef met de hekken dit jaar het liefst voortzetten. Vorig jaar waren er weinig jongeren op de camping en daardoor lukte het volgens het college niet om al een goed beeld van de proef te krijgen. Kogerstrand ziet de hekken het liefst nooit meer terugkeren. Een enquete onder de vaste gasten leerde de camping dat zij niet gelukkig waren met de situatie. De camping zit ook niet te wachten op een verdere afname van jongeren.