Roger Veen en Gerben Polman meerden met hun binnenvaartschip Vloedlijn af in Oudeschild.
Roger Veen en Gerben Polman meerden met hun binnenvaartschip Vloedlijn af in Oudeschild. Foto: Gerard Timmerman

Thuisvaart voor Texels 

binnenvaartschip

Een thuiswedstrijd voor Texelaars Roger Veen en Gerben Polman, respectievelijk schipper-eigenaar en bemanningslid van de Vloedlijn. Het 110 meter lange binnenvaartschip meerde vorig week af in Oudeschild, om 2200 ton drijfmest te lossen.

Varkensmest is geen alledaagse vracht voor dit schip dat eigenlijk voor het transport van chemicaliën is ingericht. Chemiereuzen als BASF zijn grote klanten van Veen. Antwerpen, Terneuzen, Rotterdam, Gent en Godorf bij Keulen zijn steden waar hij af en aan vaart. 'Dit is een binnenvaartschip, we varen over de rivieren.'

Het schip dat 2600 ton kan laden heeft tien tanks, waarvan zes tanks van roestvrij staal zijn en geschikt voor chemische transporten. Gebouwd in 1995 is het schip dubbelwandig en voldoet daarmee aan de torenhoge veiligheidseisen die worden gesteld door oliemaatschappijen als BP en Shell waarvoor hij producten vervoert. Het schip is ingericht voor transport van chemische producten. Veen: 'We vervoeren bijvoorbeeld paraxyleen, een grondstof voor de plasticindustrie. Benzeen stolt bij zes graden boven nul. We hebben ook wel stoffen vervoerd die bij veertig graden boven nul stollen. Leidingen en tanks zijn zodanig geïsoleerd dat het op temperatuur blijft en dus vloeibaar.' Dat hij vorige week op Texel was om mest af te leveren, is een gevolg van het koude voorjaar. Mesthandelaar Arie van Zuilen: 'Door de kou en de nattigheid komt de landbouw later op gang. Het uitrijden van mest concentreert zich nu in een kortere periode dan gebruikelijk.' Texel beschikt zelf over onvoldoende drijfmest om in de eigen behoefte te voorzien. Daarom laat Van Zuilen het brengen uit Limburg, waar een overschot is aan varkensmest. Het gaat jaarlijks om vele duizenden tonnen, die per schip worden aangevoerd. 'Door de korte tijd die nog beschikbaar is om het land te bewerken, wil iedereen tegelijk mest. Mijn vaste schip was nu niet beschikbaar.' Van Zuilen wist dat zijn eilandgenoot in de binnenvaart zat en zo is dat balletje gaan rollen. Dat ging overigens niet helemaal vanzelf. Veen: 'Ik sta onder contract. Mijn bevrachter deelt het schip, samen met veertig andere binnenvaartschepen in. Maar hij ging akkoord.' Zo liet Veen in Oss ruim 2200 ton drijfmest in het schip pompen en voer ermee naar Texel. In Oudeschild werd de mest overgeladen in tankwagens van Van Zuilen, die het over het eiland reden. Op een foto die vanaf het dok is genomen, is te zien hoe vier wagens tegelijk worden volgetankt.

De in Den Burg woonachtige Roger Veen is telg uit een binnenvaartgeslacht en begon zeven jaar geleden voor zichzelf. Hij kocht toen de Jutter, zijn eerste schip. Drie jaar geleden schafte hij de Vloedlijn aan. Daar vaart hij zelf op, samen met Gerben Polman en een aantal Tsjechen. Ook de Jutter heeft een Texelse bemanning, in de hoedanigheid van Eddy Zegers en Piet Koning. Afkomstig uit de kottervisserij stapten zij over naar de binnenvaart. 'Ze varen al drie jaar methanol.' Rotterdam, Duisburg en Wesseling zijn steden die zij aandoen.

Merkt Veen iets van de recessie? 'Het gaat onze deur niet voorbij, maar ik klaag niet. Er is wel minder werkaanbod en de prijs staat onder druk. We hebben net een grote hausse aan nieuwbouw achter de rug. Die eigenaars zitten met torenhoge schulden, terwijl ik al wat langer geleden in gebruikte schepen heb geïnvesteerd en lagere kosten heb.'

Gerard Timmerman