De Big Green Egg, om te grillen, bakken, stoven, roken en voor slow cooking.
De Big Green Egg, om te grillen, bakken, stoven, roken en voor slow cooking. Foto: Keukencentrum Texel

Koken in de tuin met 'groene ei'

Denk je eens in, je zit lekker buiten, onder de veranda of in de zon. En dan wordt het etenstijd. Zonde om naar binnen te gaan. Alweer barbecueën? Of is er een alternatief? We gingen te rade bij Marjet van der Vis van Keukencentrum Texel.

Marjet: 'Het is heerlijk om buiten te koken.' Daar heb je echt geen grote buitenkeuken voor nodig. De Big Green Egg, een eivormige keramische steenoven voor in de tuin heeft alles in één. Marjet: 'Je kunt er in grillen, bakken, koken, stoven, roken, slow cooking en noem maar op. Van mooi gegrild, sappig vlees tot zachtgegaarde lamsbout, gegrilde tonijn en garnalen. Maar ook knapperig brood, pizza, groentes en desserts, zoals chocoladegerechten en gepofte appels.' Een culinair wondertje dus, favoriet bij beroemde chefs, zoals Jeroen Hazebroek, Herman den Blijker en Jonnie Boer van sterrenrestaurant De Librije, waar Marjet in september een Masterclass BGE gaat volgen. Marjet: 'Ook als ''gewone'' liefhebber heb je er veel plezier van. Het werkt simpel, de luchttoevoer en daarmee de temperatuur is simpel te regelen met de rvs luchtschuif aan de onderzijde en margrietschijf bovenop. Op de thermometer zie je exact hoe warm het is. Voor brood bakken bijvoorbeeld 200 graden, pizza 275 graden en voor het grillen van vlees ca. 225 graden, maar je kunt hem ook gemakkelijk temperen met behulp van de Platesetter tot 100-120 graden voor gerookte gerechten en langzaam garen van heerlijke Texelse lamsbout. Het voordeel ten opzichte van de barbecue is dat het vlees heel gelijkmatig gaar wordt. '

De Big Green Egg wordt gestookt op houtskool. 'Door houtsnippers te gebruiken kun je aan vlees of vis een lekkere rooksmaak geven. Dat is niet ingewikkeld', wijst Marjet op de collectie houtsnippers met smaken als Mesquite, Hickory en Appel. Een andere mogelijkheid is gebruik van een rookplankje van cederhout. De gerechten gaan op het plankje, je legt dat op het rooster van de BBQ of in de oven, waardoor de smaak van het hout in het gerecht doordringt. Marjet heeft de Big Green Egg en rookplankjes in diverse maten en accessoires om het simpeler en aangenamer te maken. Keukencentrum Texel houdt demonstraties buiten koken. Die staan in de TexelAgenda en op de website van het keukencentrum.