wat ik zeggen wou

Scheefwonen?

Huurbeleid op basis van onjuiste aannames, kan geen goed beleid zijn. De aanname door het Rijk, maar ook door Woontij, dat van een bepaald bruto inkomen, iedereen netto hetzelfde overhoudt, is een onjuiste aanname, immers persoonlijke omstandigheden - zoals studerende kinderen (eilandsituatie) bepalen het netto-inkomen en het bruto-inkomen blijkt in veel gevallen niet meer dan schone schijn. In die gevallen is de extra inkomens afhankelijke huuverhoging dan ook niet te verdedigen.

Een andere onjuiste aanname door Woontij is dat er doorstroming gaat plaatsvinden als de extra inkomensafhankelijke huurverhoging wordt doorgevoerd voor inkomens boven de €43.000,-. Tenzij Woontij zélf invulling geeft aan deze doorstroming, door het beschikbaar stellen van duurdere huurwoningen aan de scheefwoners, zal hiervan op Texel niets terecht komen.

Kopen op Texel ligt, gezien de prijsstelling, nogal moeilijk en ook bij het kopen van een huis kunnen persoonlijke omstandigheden in de weg staan. Bovendien is het crisis en stellen banken zich bepaald niet toegankelijk op. Het is niet zo eenvoudig dus om een huis te kopen, al denkt Woontij daar kennelijk anders over. Het 'doorstromen' kan dan ook als drogreden worden afgedaan en kan derhalve geen basis zijn voor de extra huurverhoging.

Een ander punt is het ontbreken van de leeftijdsgrens rond het scheefwonen, want in hoeverre kun je nog van mensen (na 30/40 jaar huren) verwachten dat ze op bijvoorbeeld 63-jarige leeftijd doorstromen? Ook vanuit sociaal oogpunt een gotspe. De bank weet dat er inkomensverlies zit aan te komen door pensionering en overheidsmaatregelen (vervallen partnertoeslag in de AOW), dus géén hypotheek en zeker niet voor dertig jaar.

De zestigplussers kunnen dus geen kant op en daarom hierbij het verzoek aan Woontij om de extra inkomensafhankelijke huurverhoging sowieso voor deze groep Texelaars niet door te laten gaan, want in veel gevallen moet na een paar jaar de huur, gezien de inkomensdaling door pensionering, tóch weer omlaag.

W.A. Arnout,

Den Burg

Naschrift: Voor een reactie over het scheefwonen verwijzen we naar de ingezonden brief van Jan van Andel van Woontij op pagina 3.