Oranjes kleding en oranje schmink verhogen de feestvreugde op Koninginnedag.
Oranjes kleding en oranje schmink verhogen de feestvreugde op Koninginnedag. Foto: Archief Texelse Courant

Overal iets te doen

In alle dorpen wordt dinsdag Koninginnedag gevierd, die dit jaar voor het laatst wordt afgesloten met de Meierblis. Hieronder een overzicht van de verschillende activiteiten per dorp.

In Den Burg wordt van 9.00 tot 13.00 uur een verenigingsmarkt gehouden op de Groeneplaats. Kramen kunnen vanaf 8.00 uur worden ingericht.

Op de Steenenplaats wordt vanaf 15.00 uur muziek gemaakt door volkszanger Ruud Bos uit Amsterdam, die vele Nederlandstalige meezingers zingt, 'van Hazes tot Frans Bauer'. Daarna speelt Texelse band Jug Bros blues van eigen bodem. Bij café Mans begint om 15.00 uur een 'outside dance party' met een schuimkanon. De muziek wordt daarbij verzorgd door DJ Ricky en DJ Jakkie.

Oudeschild

Op het voetbalveld van Oudeschild worden spelletjes en een vrijmarkt gehouden. De kinderen van groep vijf mogen kiezen of ze aan de spelletjes meedoen of aan de opdrachtenspeurtocht. De spelletjes beginnen om 14.30 uur en duren tot ongeveer 15.30 uur. Voor de oudere kinderen en volwassenen begint om 15.00 uur een opdrachtenspeurtocht. Aanmelden is mogelijk om 14.30 uur. Een team bestaat uit minimaal vier en maximaal zes personen.

Oosterend

Op het terrein van de muzieknis aan de Oranjestraat worden tussen 10.00 en 14.00 spelletjes gespeeld. Kinderen kunnen een strippenkaart ophalen bij de kraam van de feestcommissie. Jongeren en volwassenen kunnen meedoen aan prestatiespelen, aanmelden kan om 13.00 uur. Langs de rand van het muziekveld is er ruimte voor de vrijmarkt. Om 17.30 uur wordt een koningslinde geplant op de hoek van de Achtertune en de Oranjestraat. Vervolgens is er een fakkeltocht naar de meierblis.

De Cocksdorp

De Cocksdorp en Eierland vieren feest op het MAB-terrein aan de Hoofdweg. Kinderen tot zes jaar kunnen meedoen aan uiteenlopende oud-Hollandse spelletjes, met een leuke beloning en een echt diploma. Voor mensen die de strijd aandurven, wordt een zeskamp gehouden. Teams van zes personen kunnen zich ter plekke aanmelden. Daarbij is het handig rekening te houden met de verschillende disciplines. Ook een 'joker', een jongen/meisje tot zes jaar, is extra punten waard. Aan de zeskamp is een look-a-like wedstrijd gekoppeld, met een prijs voor degene die het meeste op Willem-Alexander en/of Máxima lijkt. De feestelijkheden beginnen om 10.30 uur, de prijsuitreiking volgt om 13.30 uur. De festiviteiten in Amsterdam zijn rechtstreeks te volgen via een groot scherm.

De Koog

De Koog pakt groots met de Koninginnedag-kinderspelen, bedoeld voor alle jeugd - van het hele eiland - tot en met 11 jaar. Om 13.00 uur zal een Koningslinde worden geplant op het pleintje voor Slagerij Moorman waarna een optocht met ver-

sierde fietsen wordt gehouden. Het thema van de optocht is 'Koninklijk vervoer'. Om 14.00 uur beginnen de kinderspelen, waarbij gebruik gemaakt wordt van onder meer een klimwand, oer-Hollands tollen, een VOC-schip, een kasteelpoort, een bullshot en nog veel meer acttributen. Aan het eind worden de versierde fietsen en bolderkarren gekeurd en ontvangt iedere deelnemer een mooie prijs. Opgave voor de kinderspelen is niet nodig. Verzamelen voor de optocht om 13.00 uur bij slagerij Moorman; voor alleen de spelen, verzamelen om 14.00 uur op het Dorpsplein. De hele dag is in alle horecabedrijven de huldiging te volgen op TV- en beamerschermen.

Den Hoorn

In Den Hoorn wordt om 16.30 uur verzameld bij de bushalte aan de Stolpweg voor de 'officiële Koninginnedag-happening'. Aansluitend is er Strijd om de Man en de Vrouw met muziek van DEK. De dag wordt besloten met een gezamenlijke K(r)oningsmaaltijd. Kaarten hiervoor zijn te verkrijgen bij Goënga en bij Inn de Knip.