Vogels en andere

dieren in de tuin

Zonder dieren geen tuin en zonder tuin geen dieren. 'Streef naar natuurlijk evenwicht', adviseert Jolanda Persoon van de Tuunderie over de inrichting van de tuin en de keus voor struiken, bomen en planten.

Vogels

Voor een tuin met vogels, komt meer kijken dan het ophangen van vogelkastjes. Voldoende voeding en voldoende nestgelegenheid zijn essentieel. Merels nestelen bijvoorbeeld graag in dichte hagen. Winterkoninkjes kom je tegen in oude bloempotten of in rommelige hoekjes. Van belang is dat er voldoende schuilgelegenheid is. Ook met struiken of een boom lok je vogels, zoals een lijsterbes of andere vrucht- en/of bessenbomen. Vogels eten ook insecten, dus is het belangrijk om te zorgen dat de tuin aantrekkelijk is voor insecten.

Vlinders

Een afwisselende tuin met natuurlijk evenwicht maakt dat vlindesr en andere insecten zich er thuis voelen. Naast waardplanten, waar insecten zich kunnen vermeerderen en zich terugtrekken om te eten, zijn planten nodig die voeding bieden. Op bepaalde plekken kan je een insectenhotel of vlindernestkast ophangen. Insecten, zoals bijen, zijn geen ongedierte. Bijen zijn juist nuttig en niet hinderlijk, zoals wespen. Bijen zorgen bijvoorbeeld dat er minder muggen zijn en ruimen allerlei ongedierte op dat schadelijk is voor planten.

Lieveheersbeestjes

Oorwormen en lieveheersbeestjes helpen bij de bestrijding van luizenplagen bij uw planten. U kunt oorwormen bijvoorbeeld naar uw tuin lokken door een omgekeerde stenen bloempot te vullen met wat stro of hooi en deze bij de planten op te hangen. Voor lieveheersbeestjes zijn speciale kastjes te koop. Je kan ze ook naar de tuin lokken door wat snoeiafval te laten liggen en wat brandnetels te laten staan. Verder willen ze net als andere insecten graag en gevarieerde beplanting met bloemen.

Egels

Egels zijn ook handige hulpjes bij het bestrijden van diverse ongewenste gasten. Zo eten ze bijv. slakken, kevers, jonge muizen, maar soms ook mieren, pissebedden en spinnen. Zorg voor voldoende schuilgelegenheid in de tuin op een droge plaats waar ze een hol kunnen maken of plaats een speciale egelkast.

Allerlei insecten en andere dieren overleven gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen niet. Er zijn wel alternatieven.