Eilanden praten verder over samenwerking

De andere Waddeneilanden hebben positief gereageerd op een voorstel van Texel om gezamenlijk de toekomstige samenwerking te onderzoeken.

Dat liet raadslid Joop Groeskamp in de gemeenteraadsvergadering weten. Samen met Gerbrand Poster, Alfred Schaatsenberg, Willem Vlas en Cees Hoogerheide bezocht hij deze maand een vergadering van de Eilander Raad in Harlingen om het Texelse standpunt over de toekomstige samenwerking kenbaar te maken.

De huidige samenwerking loopt in 2014 af en er moet iets nieuws voor in de plaats komen. Texel stond aanvankelijk op het standpunt het budget voor de samenwerking te halveren van €108.000,- naar €54.000,- en vond dat de samenwerking wel zonder het Waddenkantoor in Harlingen kon. Die koers werd onder aanvoering van Texels Belang losgelaten om te voorkomen dat de verhoudingen tussen de eilanden gespannen zouden raken.

De raad sprak uit dat er in 2014 tenminste een nieuwe vorm van samenwerking moet komen. Het kostenplaatje zou later aan de orde komen. Het standpunt over het Waddenkantoor in Harlingen verdween naar de achtergrond, nadat voorzitter Jurrit Visser van het samenwerkingsverband De Waddeneilanden een bezoek aan de Texelse gemeenteraad bracht. Coalitiepartijen PvdA, Texel 2010, VVD en D66 hadden eerder gesteld dat het kantoor, waaraan Texel net als de andere eilanden meebetaalt, zou moeten worden opgeheven.

Volgens Groeskamp bleken de leden van de Eilander Raad goed op de hoogte van de Texelse houding en wilden ze graag ingaan op een verzoek om delegaties van Texel en de Eilander Raad verder met elkaar te laten praten over de toekomst.

Bedoeling is dat op donderdag 23 mei de raadsleden en commissieleden van Texel eerst onderling met elkaar in beraad gaan over de toekomst en dat daarna een delegatie van vier Texelse raadsleden en vier Eilander Raadsleden inhoudelijk verder praten. Dat moet op dinsdag 11 juni tot nadere besluitvorming binnen de Texelse politiek leiden.

Groeskamp kaartte meteen een potentieel gevoelig punt in het lastige proces tussen de eilanden aan. De Eilander Raad begint in juli met het opstellen van de begroting voor 2014 en wil graag vóór die tijd weten hoeveel Texel voor de toekomstige samenwerking beschikbaar wil stellen. Alfred Schaatsenberg (PvdA) toonde zich ongelukkig met die ontwikkeling. Die wijkt af van het uitgangspunt dat de raad pas bij de begrotingsraad in het najaar over het budget voor de toekomstige samenwerking gaat praten. Voor de PvdA is het budget een lastig punt, de sociaaldemocraten hadden ook voorgesteld dat te verlagen naar €54.000,-.

Groeskamp benadrukte dat de Eilander Raad nog niet meteen concrete bedragen hoeft te horen, maar vóór juli wel graag een indicatie wil hebben. Bedoeling is dat het financiële onderwerp verder aan de orde komt op de bijeenkomst van raads- en commissieleden op 23 mei.